0.3 C
Aleşd
joi, 2 februarie 2023
AcasăLocalLugasu de josS-a deschis oficial editia a IV-a a Targului Corvinilor - Targul de...

S-a deschis oficial editia a IV-a a Targului Corvinilor – Targul de 500 de ani!

Deschiderea oficiala a celui mai mare târg de antichităţi şi produse meşteşugăreşti din Bihor, desfăşurat în fiecare vară în comuna Lugaşu de Jos, „Târgul Corvinilor – Târgul de 500 de ani”, a avut loc joi, la Hotel President, la orele 17:00. 

- Publicitate -

Cei prezenti au fost salutati de catre preotii din comuna, pe rand Fehérvári István Csaba preotul reformat si preotii ortodocsi Groza Adria si Vasca Nicolae. Ei au scos in evident faptul ca nici un eveniment, nici o sarbatoare nu se poate derula fara ajutorul lui Dumnezeu, ca urmare trebuie sa ne rugam si sa  cerem intotdeauna ajutorul, sprijinul Lui. Dupa cuvantul doamnei Cermian Floarea, proprietara fostului castel Zichy a luat cuvantul edilul comunei. 

“Am deosebita onoare si bucurie de a ura astazi bun venit invitatiilor nostri la Lugasu de Jos”, a spus in salutul sau primarul Levente Sorban, apoi a continuat astfel: “va multumesc pentru prezenta Dumneavoastra la cel mai vechi targ al Ardealului. Targul Corvinilor este un eveniment deja de traditie al comunei, ajungand anul acesta la a IV-a editie. Targul a fost infiintat pe baza Ordinului Regal al regelui Matei Corvin in anul 1469. Prima datare scrisa a organizarii targului este din anul 1475, iar ultima din 1940. Pana la aceasta data targul era organizat anual la Lugasu de Jos, dupa care evenimentul a fost organizat sub denumirea de “Targ de vara” pe raza orasului Alesd. Incepand din anul 2017 targul este organizat sub vechea denumire de “Targul Corvinilor-Targul de 500 de ani.” 

“Consideram ca este un castig al intregii comunitati, faptul ca Lugasu de Jos gazduieste un astfel de eveniment si vom face tot posibilul ca sa-l pastram si sa-l dezvoltam mai departe si in urmatorii ani”, a spus printre altele edilul. 

Levente Sorban

Bulcsu László, vicepresedintele Consiliului Judetean Hajdu – Bihar a mentionat faptul ca sant trei elemente comune pe care trebuie sa evidentieze si care leaga comunitatile: Crisul Repede, denumirea de Bihor si crestinismul.Cei prezenti au fost salutati si de catre Tóth Ferenc, primarul orasului Komádi din Ungaria, localitate cu care Lugasul de Jos deruleaza un proiect transfrontalier. 

“Cu aceasta ocazie cred ca trebuie sa amintim trei lucruri foarte importante”, a spus in salutul sau deputatul Szabó Ödön: ”primul, ca este de admirat ca aceasta comunitate cunoaste trecutul localitatii, vorbeste despre trecutul localitatii, transmite mai departe insemnand ca stie unde sant radacinile. Va felicit, ca din multitudinea de traditii ati ales ceva comun, care leaga si nu dezbina, care nu desparte membrii unei comunitati. Pentru ca atat Matei Corvin cat si targul  a fost si este si al romanilor si al maghiarilor. Al treilea lucru ce as scoate in evidenta este faptul ca intotdeauna trebuie sa avem incredere in fortele proprii. Ani la rand si Consiliul Judetean Bihor a sprijinit acest eveniment, dar in acest an nu au mai castigat finantare colegii nostri. Trebuie sa gasesti alte alternative, sa ai forta de a crede, pentru ca si un scaun cu trei picioare poate fi stabil, daca este asezat corespunzator’’ a mai spus deputatul Szabó.

In final primarul Sorban a multumit comunitatii locale si celor care au mai sprijinit evenimentul: Fundatia Communitas, Ministerul Agriculturii din Ungaria si UDMR Bihor. 

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI