Obiecte dacice unice vechi de peste 2000 de ani descoperite în Urvind (foto)

2505
obiecte dacice descoperite în Urvind
Obiecte dacice descoperite în Urvind

Astăzi, 28 aprilie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Bihor a avut loc o ședință de lucru privind protejarea descoperirilor arheologice din zona Urvind, unice în județul Bihor.

Seria de descoperiri a relevat obiecte aparținând unor posibile așezăminte dacice: o drahmă de argint, un tezaur de podoabe și colane din argint, unelte și obiecte de fier și bronz, monede de argint și bronz, bucăți de ceramică, precum și altele. O parte din aceste obiecte au fost datate, la o primă evaluare arheologică, ca aparținând secolului I î.Hr. – secolul I d.Hr.

La întâlnirea de astăzi, convocată cu celeritate de către prefectul Dumitru Țiplea, au participat reprezentanți ai instituțiilor abilitate în cercetarea, protejarea și valorificarea patrimoniului, respectiv reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Bihor (DJCB), ai Muzeului Țării Crișurilor, ai Direcției Silvice Bihor, ai Gărzii Forestiere Oradea, ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor (IPJ) și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor (IJJ).

Prefectul a solicitat celor prezenți evaluarea situației din teren, în vederea adoptării unor măsuri urgente privind protejarea descoperirilor arheologice, vechi de peste 2000 de ani. În urma discuțiilor, au fost adoptate următoarele măsuri cu efect imediat:

  • implementarea unor măsuri de conservare în teren constând în ridicări topografice și delimitarea zonei de către specialiști ai DJCB;
  • evaluarea arealului de către o echipă a Gărzii Forestiere care, în funcție de concluzii, va propune suspendarea totală sau parțială a exploatației forestiere;
  • constituirea unui grup de lucru format din specialiști: arheologi din cadrul DJCB și Muzeului Țării Crișurilor;
  • emiterea unei circulare către toate unitățile administrativ-teritorialede la nivelul județului privind obligațiile ce revin autorităților locale în cazul unor descoperiri arheologice pe raza administrativă;
  • însoțirea echipelor de specialiști de către un echipaj al IJJ și informarea oficială a Poliției Comunale din Lugaș aflată însubordinea IPJ cu privire la supravegherea zonei;
  • monitorizarea zonei în care au fost descoperite vestigiile de către echipaje mixte ale IPJ și IJJ;
  • asumarea susținerii financiare de către Muzeul Țării Crișurilor a primei etape din procesul de studiere a arealului în care au fost făcute aceste descoperiri.

Prefectul Dumitru Țiplea a declarat că „autoritățile și instituțiile cu competențe în domeniu au obligația legală și morală de a proteja și valorifica aceste descoperiri unice la nivelul județului“.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.