Lugasu de Jos: Inaugurarea cladirilor realizate prin proiectul transfrontalier ROHU 68

2464

Sambata, de la orele 10 intre Lugasu de Jos si Urvind, langa Baraj in prezenta domnului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a avut loc festivitatea de inaugurare a cladirilor realizate prin proiectul transfrontalier avand ca titlu “Crearea unei destinații turistice comune intre Lugașu de Jos și Komadi, prin protejarea moștenirii valorilor naturale de pe valea Crișului Repede”. 

 

Proiectul se concentreaza asupra lacului de acumulare Tileagd, construit pe râul Crişul Repede, iar în partea maghiară proiectul se adreseaza lacului Varsánykerti din Komádi. Ambele lacuri au un status de conservare scăzut, compromiţând dezvoltarea turismului în regiunea lor şi necesitând intervenţii urgente. Obiectivul specific al proiectului este imbunătăţirea stării de conservare a ambelor lacuri, prin ecologizarea unui teren ocupat de depozitări de deşeuri, situat în imediata vecinătate a lacului de acumulare Tileagd pe partea română, şi prin crearea unui habitat ornitologic pe malul lacului Varsánykerti, pe partea maghiară, precum şi prin susţinerea acestor site-uri cu infrastructuri noi de vizitare.  

Evenimentul de sambata a inceput cu o slujba religioasa oficiata de catre preotii ortodocsi Groza Adrian din Lugasu de Jos, Vascan Nicolae Madalin din Lugasu de Sus si Fehérvári István-Csaba, preot reformat din Urvind.Cei prezenti au fost salutati de catre Sorbán Levente, primarul comunei Lugasu de Jos apoi in memoria primarului din Simian , care a murit vineri dimineata la varsta de 58 de ani, au tinut un moment de reculegere. Primarul Sorban a scos in evident faptul, ca in cadrul proiectului impreuna cu partenerii: Autoguvernarea orasului Komádi din Ungaria si Asociatia Pro Valea Crisului Repede au urmarit promovarea Vaii Crisului Repede, ca destinatie turistica comuna.”Daca ar trebui ca sa caracterizez in cateva cuvinte proiectul a-si spune ca dintr-un loc unde a fost groapa de gunoi al localitatii Urvind am reusit ca sa ridicam un centru turistic”, a spus Sorban, apoi a continuat astfel: ”si cat de greu a fost finalizarea proiectului, ajunge daca va spun, ca in momentul licitatiei un metru cub de lemne de lucru a fost 800 de lei, in momentul executarii lucrarii a devenit 1800 lei/mc”. A multumit apoi partenerilor maghiari, primarului Tóth Ferenc, care au reusit de un an sa finalizeze partea lor din proiect, institutiilor statului care au ajutat derularea proiectului, dar a scos in evidenta si faptul ca au avut avize dupa care au stat mai bine de un an pana l-au obtinut.Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prezent la eveniment a felicitat partenerii din proiect pentru activitatea depusa si a relatat ca Ministerul Dezvoltarii in luna aprilie a transmis programul de cooperare Interreg VI-A România-Ungaria  către Comisia Europeană, în vederea aprobării, program ce va fi implementat în perioada 2021-2027 

În perioada de programare 2021-2027România găzduiește Autoritatea de Management al  Programului Interreg VI-A România-Ungaria, care va avea unbuget total de 175.940.025 Eurodin care140.752.020 Euro reprezintă contribuția FEDR, și care va sprijini proiecte în domeniile protecției mediului și adaptării la schimbările climatice, energiei regenerabile, sănătății, turismului și culturii, precum și proiecte dedicate îmbunătățirii guvernanței. Acestea vor avea impact asupra întregii arii a Programului, constând din 8 județe, 4 din România (Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș) și 4 din Ungaria (Békés, Csongrád-Csanád Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg). 

“Este posibil ca deja in toamna sa puteti depune alte proiecte transfrontaliere in beneficiul comunitatilor voastre”, a spus printre altele Cseke. Au mai luat cuvantul subprefectul Emilian Pavel, Toth Ferenc, primarul orasului Komádi  si Grimm András, presedintele Asociatiei Pro Valea Crisului Repede. Dupa discursuri a avut loc taierea panglicii de inaugurare de catre oficialitatile prezente.In cadrul proiectului a fost modernizat drumul de acces, imprejmuit terenul, construit 8 cladiri noi, amenajat curtea, introdus utilitatile. Valoarea totala a proiectului a fost 769.169,64 Euro. 

 

Urmărește-ne și pe Google News