„Laptele și cornul” | Zece primării din Bihor fac achiziții proprii

665
 

În ședința ordinară de joi, 16 septembrie, Consiliul Județean Bihor a aprobat derularea procedurilor de atribuire a contractelor sau a acordurilor – cadru pentru achiziția produselor pentru programul „Laptele și cornul” din școli, numit oficial „Programul pentru școli al României”. 

Consiliul Județean Bihor va organiza astfel procedurile pentru 91 de unități administrativ – teritoriale (UAT) din 101, iar în perioada următoare va demara licitația publică pentru achiziționarea produselor care se distribuie prin acest program pentru o perioadă de doi ani școlari și anume, 2021-2022 și 2022-2023.

Cele 10 UAT-uri care și-au asumat realizarea procedurilor aferente „Programului pentru școli al României” în perioada 2021-2023  sunt: Beiuș, Cociuba Mare, Dobrești, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Lunca, Oșorhei, Pietroasa, Șoimi și Tărcaia.

Noi încurajăm ca primăriile să își asume desfășurarea procedurilor și achiziția acestor produse, pentru că nu se poate să nu identifice în zona lor un producător de lactate, produse de panificație și fructe. Procedurile sunt mult simplificate, produsele ar putea fi aprovizionate rapid și ar ajunge pe masa elevilor proaspete în permanență. Am depins de publicarea Hotărârii de Guvern privind metodologia și aprobarea Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetară, iar lansarea licitației pentru cele 91 de UAT-uri va fi în perioada următoare”,  a precizat Călin Cal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor. 

Finalizarea licitației deschise pentru UAT Județul Bihor este prognozată în luna decembrie, dar pentru UAT-urile care și-au asumat responsabilitatea derulării Programului pentru școli al României, licitația se poate finaliza mult mai rapid, întrucât procedura simplificată (pentru achiziții de până la 1 mil. Lei, fără TVA) și achiziția directă (până la 135.000 lei, fără TVA) presupun termene mai scurte și proceduri simplificate. 

Totodată, aceste UAT-uri pot susține dezvoltarea firmelor din zonă prin contractarea unor produse locale care vor ajunge proaspete și la timp elevilor și preșcolarilor beneficiari.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.