Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au efectuat, pe parcursul ultimelor două zile, o serie de percheziții și audieri în cadrul unui dosar ce vizează fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fraudă la vot.
Măsuri preventive dispuse
La data de 6 decembrie, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd a impus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 10 zile față de cele trei persoane implicate. Printre obligațiile stabilite, acestea nu pot desfășura activități asociate calităților în care au fost comise infracțiunile.
Detalii ale perchezițiilor
Ancheta a început în data de 5 decembrie, când au fost puse în executare trei mandate de percheziție domiciliară în localitățile Urvind, Aștileu și Lugașu de Jos. Cercetările au vizat o posibilă fraudă electorală comisă la o secție de votare din comuna Lugașu de Jos, în cadrul Alegerilor Parlamentare din 1 decembrie 2024.
Ebihoreanul.ro scrie că este vorba despre două funcţionare al Primăriei Lugaşu de Jos, cu vârste de 48 și 43 ani, care au fost în comisia unei secţii de votare din comună, şi o femeie de 56 ani, care a avut calitate de observator în aceeaşi secţie.
Potrivit sursei citate cele trei sunt cercetate într-un caz de vot multiplu din timpul alegerilor parlamentare, descoperit la o secție de votare din comuna Lugașu de Jos. Concret, o femeie din comună care ar fi votat în Spitalul Aleşd, unde era internată, apare că ar fi votat, tot prin intermediul urnei mobile, şi la domiciliu.
În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat mai multe înscrisuri, ce urmează să fie supuse expertizelor pentru probarea activității infracționale. Cele trei persoane implicate au fost ulterior conduse la sediul IPJ Bihor pentru audieri.
Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție și de drepturile procesuale prevăzute de lege. Polițiștii, sub coordonarea Parchetului, continuă investigațiile pentru clarificarea completă a faptelor.
Aceasta este o acțiune importantă în combaterea fraudelor care pot afecta integritatea procesului electoral și în asigurarea respectării legii.