-1.9 C
Aleşd
miercuri, 29 noiembrie 2023
 

Corul bisericii din Bratca la împlinirea a 70 de ani de la înființare

Duminică, 28 august, 2016, în Parohia Ortodoxă Română Bratca, Protopopiatul Oradea a avut loc sărbătoarea corului bisericii, fiind prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la înființarea acestuia. Manifestările prilejuite de acest jubileu au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, unde au fost pomeniți toți membrii corului, după care s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru coriștii trecuți la cele veșnice.

- Publicitate -

La ora 15 și 30 de minute s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, în sobor de zece preoți, urmată de un Te Deum de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de bunul Dumnezeu peste corul bisericii. După slujbă, au fost evocate câteva amintiri și momente din perioada înființării corului de către distinsa doamnă doctor Stela Bocșan, fiica fostului preot Moise Bocșan, de la Bratca, cel care a înființat corul.

Credincioșii prezenți la manifestare au ascultat apoi un concert de cântări și pricesne susținut de membrii corului. Domnul primar, profesorul Alexandru Gaboraș a adus un mesaj de felicitare pentru membrii corului și le-a mulțumit în numele locuitorilor pentru contribuția adusă la imaginea și cunoașterea comunei Bratca în județ și nu numai, de-a lungul anilor.

Părintele paroh Radu Marian a mulțumit membrilor corului, doamnei profesoare Aurica Domocoș dirijoarea corului pentru contribuția adusă la păstrarea și promovarea cântării corale în Parohia Bratca, chemându-i totodată pe cei care au dar muzical și voce să se alăture membrilor  corului bisericii pentru a duce mai departe ceea ce înaintașii au început în urmă cu 70 de ani.

Membrii corului bisericii au fost distinși cu medalii omagiale, iar dirijoarea – Aurica Domocoș – cu o plachetă, ca semn de recunoștință pentru contribuția adusă (din 1993, de când conduce corul) la păstrarea și promovarea cântării corale.

Manifestarea prilejuită de cei 70 de ani de viață ai corului a fost îmbogățită și prin rularea unei proiecții power point în lăcașul sfintei biserici, unde s-au evocat câteva aspecte legate de momentul înființării corului, de dirijorii acestuia, de membrii săi sau de deplasările făcute în alte localități.

Manifestările s-au încheiat printr-o agapă unde membrii corului au încântat auditoriul prin cântări religioase, patriotice și populare.

 

Bazele corului din Bratca au fost puse de către părintele Moise Bocșan, în 1946, care – întâlnindu-l la Beznea pe profesorul Gheorghe Strat din Oradea – l-a invitat să înființeze un cor mixt pe patru voci. Profesorul Strat a acceptat invitația și a vrnit la Bratca, unde s-a apucat de treabă.

Corul a cântat la Sfânta Liturghie pentru prima dată în ziua de Paști a anului 1946 și de atunci neîntrerupt în duminici și la marile praznice.

Până în prezent corul a avut trei dirijori: profesorul Gheorghe Strat, care era originar din Azuga, între 1946-1951, Leontin Butiri, 1951-1993, originar din Beznea, un autodidact desăvârșit care deservea și funcția de cântăreț bisericesc, el neavând studii de specialitate, doamna profesoară Aurica Domocoș, absolventă a Conservatorului din Cluj-Napoca, originară din Bratca din 1993 până în prezent.

Componenții corului au fost de la început oameni simpli, uneori chiar neștiutori de carte. În prezent regăsim în cor învățători, profesori, muncitori sau agricultori, tâmplari, șoferi, pensionari, tineri și bătrâni, importantă este urechea muzicală, dăruirea, dragostea și disponibilitatea față de biserică și de cântarea înălțată către Dumnezeu.

La ceas aniversar rugăm pe Bunul Dumnezeu să-și reverse darurile sale cele bogate peste membrii corului din Bratca și să le dea gândul cel bun la cât mai mulți credincioși și credincioase de a i se alătura.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,423FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,510AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI