Incendiu la un autoturism, în Picleu

259
Incendiu la un autoturism, în Picleu

Luni, 16 martie, în jurul orei 19.40, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, echipajele Stației de Pompieri Aleșd au fost alertate pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism, pe raza localității Picleu, comuna Brusturi.

La sosirea gărzii de intervenţie, flăcările se manifestau generalizat la nivelul autovehiculului.

În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un scurtcircuit determinat de un cablu electric defect, au ars interiorul autoturismului, conductori electrici, anvelopele și materiale plastice din compartimentul motor.

​De asemenea, în cursul nopții de luni spre marți, în jurul orei 23.45, echipajele Detaşamentului de Pompieri Marghita au intervenit pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o construcție ce adăpostea centrala termică, lipită de casa parohială ortodoxă din localitatea Iteu, comuna Abram.

Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul cu operativitate (în aproximativ 15 minute), împiedicând propagarea flăcărilor, care cuprinseseră acoperișul construcției,  la casa parohială și la anexele situate în imediata proximitate.

Au ars circa 25 metri pătrați din acoperișul construcției afectate de incendiu, aproximativ un metru cub material lemnos, instalația electrică aferentă centralei termice și patru anvelope.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un coș de fum deteriorat.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, subliniind faptul că burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere semnificativă în perioadele caracterizate prin temperaturi scăzute.

Măsuri de apărare împotriva incendiilor provocate de coșuri și burlane de evacuare a fumului:

•    coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.;

în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;

în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.