Elevii de clasa întâi din Bratca și Tețchea au învățat, online, reguli utile pentru siguranța lor, de la polițiști

330
Peste 1.500 de elevi de clasa întâi au învățat, online, reguli utile pentru siguranța lor, de la polițiștii de prevenire bihoreni, în cadrul proiectului „Școala Siguranței Tedi”.

Pe parcursul anului şcolar 2020– 2021, Poliţia Română împreună cu Ministerul Educației Naţionale, în parteneriat cu firma „Maspex România” a continuat Programul ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, unul dintre cele mai ample programe educative derulate la nivel național, care-i învață pe elevii de clasa întâi cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, în mediul online, precum și în perioada vacanțelor.

Programul ,,Şcoala Siguranţei Tedi” are ca scop informarea copiilor cu privire la potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii prin metode educative adecvate vârstei lor. Programul este adresat elevilor aflaţi în primul an de studiu.

În județul Bihor, proiectul este implementat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. 

În perioada ianuarie – martie a.c., 37 de clase de elevi din 27 de unități școlare din mediul urban și rural din județul Bihor au fost implicate în activitățile informativ – preventive derulate,în mediul on-line, de polițiștii de prevenire bihoreni.

Astfel, în perioada de referință, peste 800 de copii de clasa întâi, din municipiul Oradea și din localitățile Vașcău, Ștei, Bratca, Cefa, Câmpani, Batăr, Tețchea, Curățele, Hidișelu de Sus, Popești, Lăzăreni și Oșorhei au interacționat cu polițiștii de prevenire bihoreni pe teme preventive precum „Copilul și accesarea internetului”, „Prevenirea recunoașterea și gestionarea bullying-ului”, „Situațiile periculoase” etc..

În interacțiunea virtuală cu elevii, polițiștii bihoreni au folosit o serie de materiale preventive, broșuri, pliante, filmulețe educativ – preventive și diverse jocuri atractive, destinate elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, adaptate celor trei categorii de beneficiari.

Proiectul Tedi nu vizează învățarea pe de rost a unor informații, ci asimilarea unor cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care copilul să apeleze în diverse situații. Activităţile derulate cu elevii de poliţiştii bihoreni respectă nevoia copilului de a învăţa prin joc, micuții implicați fiind la vârsta la care înţelegerea unui mesaj trebuie însoţită de vizualizarea lui. 

Până în prezent, pe parcursul acestui an școlar, peste 1.500 de copii au participat, on-line, la activităţile preventive derulate de polițiștii de prevenire, în cadrul Programului ,,Şcoala Siguranţei Tedi”. Acestea vor continua pe parcursul întregului an şcolar 2020 – 2021. 

Temele care urmează să fie abordate de polițiștii bihoreni în activitățile preventive care vor fi derulate în perioada mai – iunie a.c., se vor axa pe educație rutieră (mersul pe bicicletă în siguranță, traversarea părții carosabile, deplasarea pe stradă) și siguranța în vacanța de vară.

Toate informațiile şi noutăţile legate de acest program pot fi accesate online, pe www.scoalatedi.ro. 

Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:

* Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!

* Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!

* Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!

* Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!

* Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!

* De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.

Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!

* Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!