În depresiunea Vad – Borod, între Munții Plopișului și Pădurea Craiului, pe lunca însorită a Văii Crișului Repede, unde pereții de piatră împăduriți, care o înconjoară alcătuind aievea o cetate a naturii cu uriașe porți ce se lasă deschise pe cele 4 zări, se află comuna milenară Bratca. Comună cu prestigiu și blazon a cărei așezare în această zonă mirifică a fost un leagăn al poporului român și păstrător al culturii și civilizației rurale, se prezintă astăzi ca un frumos centru rural cu elemente urbane, ce polarizează întreaga viață a locuitorilor din comună și așezărilor limitrofe.
De-a lungul timpului, oficialitățile locale sau îngrijit de starea de sănătate a locuitorilor, având în vedere situația geografică a localității, la marginea estică a județului, destul de departe de centre urbane. Astfel, existența unei instituții sanitare era vitală. Istoria evoluției lăcașului de sănătate își are actul de naștere la începutul secolului XX, primul spital, denumire pretențioasă și neconformă cu realitatea, a fost amenajat într-o magazie a fostei școli de arte și meserii. Primul medic a fost dr. Kraus Rudolf, neamț din părțile Bârgăului. În prejma anilor 1946-47, spitalul a fost mutat în actualul sediu, clădire construită de familia Stern, ca și casă de vacanță, localnicii numind-o „panzion”. Doctorului Kraus i-a urmat dr. Dumitrescu , „om mai cu cap”, afirmă contemporanii, acesta putând efectua și radioscopii pulmonare. A urmat o familie de medici „mari legionari”, ambii soți practicând medicina. În anul 1961 se num ea Spitalul Muncitoresc Bratca , director fiind Tuduc Ioan. Au urmat alți medici, unii de mare valoare, ce au condus Spitalul Orășenesc din Aleșd, azi specialiști în unitățile medicale din Oradea: dr. Taloș Corneliu, dr. Pușcaș Mircea, dr. Marcon Vasile, dr. Negulescu Mircea etc.
În anul 1986, devine secție externă a spitalului din Aleșd, având secție de medicină generală, obstetrică – ginecologie, și pediatrie. După anul 1989, sau efectuat lucrări importante de modernizare și s-a realizat încălzirea centrală. Din anul 2002 se numește centru de sănătate. În anul 2011, împreună cu alte 67 spitale din țară s-a închis , din rațiuni neînțelese de marea masă a populației. Greșeala s-a remediat în anul 2013, când se reînființează unitatea spitalicească sub denumirea de Centru de Sănătate multifuncțional Bratca, având relație contractuală cu CAS. Bihor. Acest centru este o clinică, un spital de dimensiuni mai mici care nu internează pacienții. Se axează mai mult pe diagnostic și tratament ambulatoriu pentru pacienți. De la clinică, medicul trimite pacienții către secția corespunzătoare din spital.
Reabilitarea, modernizarea și funcționalitatea actuală a Centrului de Sănătate Bratca se datoresc în exclusivitate d-nei manager Gavrilaș Gabriela, care s-a preocupat și a reușit să creeze o instituție medicală la standarde europene , atât prin locație, , servicii de specialitate și dotare modernă. Acest centru poate fi un exemplu pentru multe instituții de gen, mai ales pentru cele din mediul rural.
Tânăra juristă Gabriela Gavrilaș, a debutat în calitate de manager la Spitalul Orășenesc din Aleșd, unde timp de peste 1 an și-a însușit tainele meseriei de manager pe care o pune în practică la Bratca. În prezent în Spitalul din Bratca funcționează specialitățile: cardiologie, interne, pediatrie, obstetrică – ginecologie , neurologie, laborator de analize medicale, fizioterapie, kinetoterapie, diabet și nutriție, toate în contract cu CAS Bihor.
Se fac servicii de explorări funcționale: Ecocordul, EKG,Ecograf cu 4 sonde, sondă de laborator de analize cu aparatură performantă. Media la internări de zi – 5.000/an.. Internarea pacienților de o zi se face în 8 saloane, dotate cu 19 paturi. cu grup sanitar propriu și televizor gratuit. Centrul are relații parteneriale cu Spitalul orășenesc din Aleșd, având la dispoziție permanentă o ambulanță . Pe lângă clinică funcționează un centru de permanență, noaptea și la sărbători, pentru asistență de urgență, deservit de 5 medici de familie, care asigură gratuit atât asistența medicală cât și medicația necesară în mod gratuit. Din noiembrie 2004, colaborează cu Fundația „Alsterdolf” din Germania, concretizată prin funcționarea a două ateliere de ergoterapie și kinetoterapie pentru pacienții de la secția de Psihiatrie cronici.
În viitorul apropiat urmează înființarea secției de radiologie, pentru care sunt asigurate condițiile de spațiu, urmând achiziția aparaturii. La sfârșit de săptămână , contra cost, în funcție de solicitări funcționează și servicii de urologie și oftalmologie medicală. Serviciile existente precum și cele ce urmează a se înființa, asigură prin personal de înalt profesionalism și dotări moderne, cerințele de sănătate pentru cetățenii din comună și zonă, scutindu-i de deplasări și cheltuieli inutile.
Nicu Răcuciu