CÂNTEC – JOC – ȘI VOIE BUNĂ PE VALEA CRIȘULUI REPEDE

1127
Foto © AlesdOnline.ro

S-a tradiționalizat practica ca în fiecare an, orașele și comunele să organizeze serbări pompoase sub genericul „Zilele orașului sau comunei”. Aceste manifestări au ca scop satisfacerea preferințelor cultural – artistice ale comunităților locale, precum și creșterea imaginii aleșilor. Despre potența financiară, pentru subvenționarea acestor mega spectacole, putem afirma fără tăgadă, că în multe cazuri sumele provin din bugetele locale, deci din banii contribuabililor. Că această practică este sau nu benefică pentru locuitori, părerile sunt împărțite.

Nu dorim să facem aprecieri referitoare la acest aspect, lăsând la latitudinea cititorilor să-și facă propria opinie. Despre sumele cheltuite la aceste spectacole , putem să afirmăm cu certitudine că doar plata „vedetelor”aduse din București costă mii de euro, pentru un program de cca. o oră Oare se merită?. Unii edili, pentru acoperirea cheltuielilor au apelat la sponsori. Alții, au dat organizarea acestor manifestări la licitație, iar alții, cei mai orientați au organizat și alte activități conexe, care să le aducă profit. (târguri). Dar se pare că cea mai profitabilă formă cu urmări benefice pentru comunități, este accesarea unor fonduri guvernamentale sau europene pe baza unor proiecte în parteneriate, în cadrul cărora sunt incluse și astfel de activități cultural-educative și sportive. Prin această formă, aria de beneficii pentru comunități se lărgește, fără cheltuieli inutile.

În zilele de 8-9 septembrie, pe Valea Crișului repede au fost organizate serbări ale comunelor: Bratca, Tileagd și a satului Urvind. Dacă la Bratca și Tileagd programul artistic a fost susținut de formații folclorice de amatori din comună sau împrejurimi, finalizate cu prezența câtorva vedete, la Urvind, întreaga desfășurare a activităților a fost inedită. Facem mențiunea că în comuna Lugașu de Jos, unic în Bihor, se organizează două sărbători ale comunităților. Ziua comunei Lugaș, în data de 26-27 august împreună cu „Târgul Corvinilor”și „Zilele Urvindului”pentru comunitatea maghiară din acest sat. Explicația dată de Șorban Levente primarul comunei s-a referit la dorința locuitorilor maghiari care vor să se distreze tradițional, să folosească obiceiurile specifice. O altă motivație o constituie relațiile de parteneriat și înfrățire cu comunități din Ungaria, care participă prin reciprocitate la sărbătorile comunităților.

A nu se înțelege că românii sunt excluși la aceste evenimente. Din contră, atât cetățenii din Lugaș, cât mai ales formații artistice sunt invitate la această sărbătoare. La ediția XIV-a, au răspuns invitației o delegație din orașul Komadi (Ungaria) precum și o delegație a comunei Tg. Trotuș (județul Bacău), care au participat și cu un scurt spectacol. Dincolo de vizitele protocolare, cele trei delegații: Komadi, Tg. Trotuș și Lugaș, au încheiat un parteneriat și un proiect denumit „7 Hotare”, care are ca obiective: schimburi culturale, în speță tradiții, dar și activități economice și sociale. Un fapt care dovedește deschidere față de grupurile etnice românești din Ungaria, o constituie declarația primarului din Komadi care afirmă că în orașul pe care îl conduce se înființează grădinițe pentru copiii români, iar în școli se va introduce opțional limba română. (proiect în derulare).

Programul zilelor Urvindului a cuprins: sâmbătă, 9 septembrie, Balul Strugurilor iar duminică 10 septembrie, slujbă ecumenică, corurile bisericilor reformate și baptiste, discursuri oficiale, program special pentru copii( muzică și jocuri), un concurs de gătit ( 6 echipe) și program muzical cu participarea unor formații și soliști din Oradea și Ungaria. Festivitățile sau încheiat, nu se putea altfel , cu focul de artificii.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.