19.2 C
Aleşd
marți, 10 septembrie 2024
Blue Container Aleșd

Biserica Ortodoxă din Cetea la Centenar

Cetea este o așezare din județul Bihor, situată în partea de nord-vest a bazinului hidrografic al Borodului. Având o formă aproape rotundă, explicată prin depresiunea tectono-erozivă a pârâului Borodului, care, de-a lungul timpului, a colectat aproape radiar apele din jur, acest bazin hidrografic formează o unitate atât prin configurație morfologică, cât și prin amprenta pe care a pus-o asupra sa. De aceea, satele de aici: Cetea, Borod, Borozel, Cornițel, Valea Mare au prezentat de-a lungul timpului, dar mai ales în Evul Mediu și în epoca modernă, o comunitate de așezări într-o strânsă interdependență. Spațiul geografic le-a dat același destin.

Între așezările menționate a existat o permanentă mișcare, o fluctuație care, practic, le-a făcut ca în fața istoriei să fie una și aceeași comunitate, chiar dacă în unele din aceste așezări au locuit și alte populații: slovaci, maghiari.

Cetea a avut un rol important în viața bisericească ortodoxă, de ea fiind legată parohia din Valea Mare, precum și credincioșii de acest rit din Borozel și Borod. Îndată după cel de-al Doilea Război Mondial, prin strădania preotului Emil Bendorfeanu, locuitorii din Cetea au reușit să sprijine înființarea unei capele ortodoxe în Borod, care a funcționat până în 1948.

Satul Cetea nu are o istorie spectaculoasă. Atestată documentar în 1392, localitatea trebuie să fie mult mai veche, fiind, ca majoritatea localităților românești din Ardeal, retrasă din fața istoriei spre păduri și munți, pe o vale îngustă nu prea roditoare, asigurând totuși minimul necesar supraviețuirii. În timp, ea a făcut parte din „voievodatul” Borodului, dar și din domeniul Cetății Șinteu, devenind în târziul Ev Mediu românesc comună de sine stătătoare, iar apoi, mai aproape de zilele noastre, din nou localitate aparținând comunei Borod. Limba și credința strămoșească au ținut satul unit, configurându-i o dimensiune existențială proprie, inconfundabilă”, aflăm din cartea “CETEA-BIHOR, UN SAT PENTRU CREDINȚĂ ȘI LEGEA STRĂBUNĂ”, apărută în anul 2015 sub redacția Prof. univ. dr. PETRU MIHANCEA și regretatului Prof. univ. dr. LIVIU BORCEA.

“Istoria nu este doar o simplă însușire de fapte și evenimente, ea este o știință ce permite cunoașterea trecutului prin raportarea la prezent”, spunea Anca Daniela Huf. Prin prisma istoriei, înțelegem că fiecare decizie modelează viitorul. Prin istorie, ne descoperim nu doar originile, ci și destinele, într-un ciclu etern de cunoaștere și evoluție. Istoria reprezintă ceea ce suntem și motivul pentru care suntem așa, este mărturia timpului, oglinda faptelor și consecințelor, un ecou al adevărului uman. “Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, afirma Nicolae Iorga. Plecând de la aceste gânduri, în data de 8 septembrie 2024, începând cu ora 9:00, la Biserica Ortodoxă din Cetea, sărbătorim 100 de ani de la construcția și darea în folosință a lăcașului de cult”, aflăm de la Dr. Petru Mihancea, fiu al satului Cetea. Cu această ocazie, după Sfânta Liturghie, vor avea loc următoarele evenimente:

  • Lansarea cărții scrise de prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea: “100 de ani de la construcția și sfințirea bisericii de piatră din Cetea-Bihor, un sat al păstrării credinței și legii străbune”;
  • Proiectarea filmului realizat în data de 19-20.09.1992, când cetățenii au sărbătorit 600 de ani de la atestarea documentară a satului Cetea-Bihor (1392).

Ne propunem și o paradă a portului popular din Cetea, eventual și un festival al vinului și pălincii. Așteptăm pe toți cei cu rădăcini în Cetea și pe cei care doresc să vadă cum a fost prima sărbătoare în Bihor și poate din România a atestării documentare a unui sat bihorean, ne relatează domnul doctor Petru Mihancea, medic neurolog, care s-a născut în 13 iunie 1945 în satul Cetea, județul Bihor, din părinții Alexandru și Ileana, țărani înstăriți. Casa natală din Cetea a transformat-o într-un inedit Muzeu al satului. A urmat liceul la Vadu Crișului și Marghita, apoi IMF Târgu Mureș (absolvit în 1969). În 1981 a devenit doctor în științe medicale, apoi medic primar neurolog (1990). Cu o bursă acordată de Federația Mondială de Scleroză Multiplă, a studiat la Clinica de recuperare a sclerozei multiple din Crans Montana (Elveția, 1992). În 1994 a urmat un curs postuniversitar la Clinica de Neurologie a Centrului Universitar din Bordeaux, cu o altă bursă din partea Institutului Creierului din Bordeaux (Franța).

A fost medic de circumscripție la Săpânța, județul Maramureș (1969-1972), apoi la Lugașu de Jos și Aleșd (1972-1975). Între 1975 și 1978 a fost medic secundar neurolog la Clinica de Neurologie din Cluj-Napoca și la Spitalul nr. 6 din Oradea, iar în 1978 devine medic specialist neurolog la Oradea. În 1990 devine medic primar, iar din 1992 până în 2011 a fost medic șef de secție la Clinica Neurologică de Recuperare a Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Oradea. Este membru fondator al Fundației de Scleroză Multiplă Oradea și al Centrului de Zi pentru bolnavii de scleroză multiplă. A fost reprezentantul României în Comitetul European pentru cercetarea și tratamentul sclerozei multiple, președinte al Comisiei de Disciplină pentru cadrele sanitare din Bihor (1993-1997) și membru în CM Bihor (1997-2001).

La nivel academic, a fost profesor universitar emerit și șef al Catedrei de Neurologie, Psihiatrie și Endocrinologie la Facultatea de Medicină a Universității din Oradea. A scris nouă cărți medicale (din care 4 cursuri pentru studenți), a prezentat 111 lucrări științifice (19 la congrese internaționale cotate ISI) și a avut 10 contracte (granturi) de cercetare-dezvoltare-inovare. Este membru al Societății Medicilor Neurologi din România (1979), al Uniunii Medicale Balcanice (1980), al Asociației Române de Stroke (AVC, 1998), al Societății de Neuroprotecție și Neuroplasticitate din România (2005), al Societății Europene de Neurologie (2006), al Academiei Europene de Epilepsie (2006), al Academiei Americane de Neurologie (2007) și președinte de onoare al Societății de Scleroză Multiplă din România (2009).

A fost nominalizat pentru Premiul Charcot (unul dintre cele mai importante premii din domeniul neurologiei) și a primit Medalia Nicolae Kretzulescu din partea Societății Anatomiștilor Români.

Vă așteptăm la Centenar!

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,230FaniÎmi place
1,729CititoriConectați-vă
982CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,650AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI