PETRICĂ VANCEA „ARTIST AL CONDEIULUI” – 45 DE ANI

1568
PETRICĂ VANCEA
PETRICĂ VANCEA
 

Pensionarea este unul dintre cel mai importante evenimente care marchează trecerea spre vârsta a treia, având efecte financiare, sociale și psihologice asupra celor care experimentează ,cu atât mai profunde cu cât este precedată de o viață profesională activă și complexă. Pensionarea este echivalentă cu încetarea activității profesionale , ceea ce duce implicit la multe modificări în plan financiar, social și psihologic. Trecând peste toate aceste transformări firești, trebuie să privim și partea plină a paharului. Pensionarea este și un ceas al bilanțului prin care raportăm celor dragi și societății, ce am realizat profesional, ce, și pe cine am lăsat în urmă. Petrecerea cu ocazia pensionării, este cel mai nimerit mod de a scoate în evidență personalitatea și înfăptuirile celui pensionat.

Un dublu eveniment s-a desfășurat cu ocazia pensionării și împlinirii vârstei de 65 de ani a d-lui învățător Petrică Vancea. Înconjurat de cca. 100 de foști elevi, apropiați, colaboratori  și prieteni, sărbătoritul a dat curs sentimentelor de nostalgie, la care au fost părtași și invitații. Câteva date biografice sunt necesare pentru a caracteriza viața profesională a celui sărbătorit. S-a născut la 31 iulie 1955, în satul Groși, comuna Aușeu, unde a urmat și școala primară. Gimnaziul la urmat la Aușeu, iar apoi a urmat cariera didactică la Liceul pedagogic din Oradea pe care la terminat în anul 1975, începându-și cariera de dascăl pe valea Borodului, în satele Cetea, Borod, Cornițel, timp de 19 ani. În anul 1994 s-a transferat la Școala primară din satul natal – Groși, unde rămâne până la pensionare. Întreaga sa carieră didactică a fost înnobilată de profesionalism, spirit combativ și corectitudine, fiind apreciat de colegi și autorități , acordându-i mai multe funcții, atât pe linie profesională cât mai ales sindicală. Mulți dintre foștii săi elevi, avându-l model au urmat cariera didactică, unii devenindu-i colegi.

A impresionat pliantul personalizat al învățătoarei Ioana Vancea (Copos), care pe prima pagină spune: „Ziua de ieri să fie amintire și cea de mâine promisiune. Astăzi însă, bucurați-vă de ce ați creat!Vă mulțumim și vă prețuim”.Scrisoarea de mulțumire , ce reprezintă chintesența tuturor aprecierilor foștilor elevi continuă:„…Cu dăruire și profesionalism ne-ați insuflat dragoste de carte, nea-ți crescut în cultul muncii și al punctualității . Nea-ți fost un model demn de urmat. Eu v-am urmat exemplu și mia-ți fost în continuare dascăl și sprijin de nădejde. A vă avea dascăl și coleg, pentru mine a fost și este o onoare.”

Au mai luat cuvântul: prof. Adrian Botici, directorul școlii, care a elogiat activitatea profesională a d-lui Vancea și i-a înmânat o Diplomă de onoare. Ancuța Șchiop fostă viceprimar al comunei, apreciază modul în care d-l învățător a îmbinat respectul cu exigența față de elevi, apreciindu-i și calitatea de bun organizator de excursii, drumeții, activități culturale și sportive. Teușdea Cornelia , educatoare, a lăudat climatul și ambianța creată în școală și i-a oferit un tablou cu principiile pedagogice.

Cuvinte de apreciere și respect i-au fost adresate de preotul paroh Călin Ioniță, cu care a colaborat timp de 16 ani, oferindu-i un tricou personalizat. Corina Noje, colegă, a scos în evidență starea psihică a d-lui învățător la intrarea în clasă, mereu cu zâmbetul pe buze, cu sufletul deschis pentru mințile ce abia așteaptă lumină.

Felicitările și cadourile primite de sărbătorit au întregit atmosfera fiind în ton cu evenimentele.

Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.