CORABIA CREDINCIOȘILOR DIN LUNCȘOARA A PRIMIT UN NOU CÂRMACI

3294

Eveniment istoric la parohia ortodoxă din satul Luncșoara, comuna Aușeu. După un apostolat de 37 de ani, preotul paroh Aurel Copăcian, a ieșit la pensie. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie de suflet în care enoriașii l-au sărbătorit, arătându-și dragostea și respectul pentru tot ce a făcut pentru ei, pentru serviciile religioase, sfaturile și cuvintele de înțelepciune pe care le-a adresat în diferite ocazii.

Iată că în data de 17 iulie, cu binecuvântarea PS: Sofronie Episcopul Oradiei, prin prezența prea cucernicului părinte protopop Simion Goga, a fost instalat tânărul preot Amza Vasile Valentin, în vârstă de 34 de ani, venit din Parohia Călătani, comuna Tileagd, unde a slujit timp de 6 ani. Deși tânăr, pe părintele Amza îl recomandă câteva realizări înfăptuite în Parohia Călătani,pe care părintele protopop le-a evidențiat: A înfrumusețat Biserica cu haina picturii. Biserica a fost târnosită în data de 1 septembrie 2018 de către PS Sofronie episcopul Oradiei. Au fost realizate amenajări și construcții conexe necesare cultului, precum și lucrări de amenajare a Casei parohiale. Pentru aceste realizări a primit titlul de iconom cu drept de a purta brâu roșu cu bedemiță. Sfânta vecernie a fost săvârșită de preotul protopop împreună cu pr. Ungur Ioan din parohia Groși, pr. Bențe Cosmin din parohia Hotar, pr. Mălan Teodor din parohia Serghiș, pr. Copăcian Aurel fost preot paroh și cu noul preot ce a fost instalat.

După cuvântul de înțelepciune rostit la sfârșitul slujbei de părintele protopop, a urmat ceremonialul acordării sfintelor însemne noului preot: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia Bisericii, care simbolizează cheia spre mântuire și credință în Dumnezeu. Profund emoționat de frumoasele cuvinte rostite de părintele protopop, în care a transmis mulțumiri și aprecieri față de activitatea părintelui Copăcian cât și față de realizările obținute de el în parohia Călătani, preotul Amza Vasile Valentin, a luat cuvântul aducând mulțumiri lui Dumnezeu, PS Sofronie episcopul Oradiei, precum și părintelui protopop pentru încrederea acordată.

Despre preot și rolul său în biserică și în comunitate, părintele Amza a spus: „Preotul este un sfătuitor pe calea mântuirii noastre, el rămâne dea pururi chivernisitor al tainelor dumnezeiești. Preoția este suflet, muncă zbucium, pentru alții, este grijă și răspundere pentru sufletele oamenilor, pentru durerea și necazurile lor, pentru ceea ce le lipsește sufletește, pentru ceea ce îi doare , pentru ceea ce îi poate pierde. Preotul trebuie să aducă oamenilor lumină, întărirea, îndreptarea, mângâierea de la Domnul nostru Iisus Hristos. El este trimisul și purtătorul mesajului lui Hristos către oameni.”

Ceremonialul instalării s-a încheiat cu miruirea tuturor credincioșilor prezenți.

Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.