COMUNA AUȘEU – FILE DE MONOGRAFIE (foto-video)

1686
Cherteș Răzvan
Foto ©️ AlesdOnline
 

Joi 29 iulie, în pitoreasca Pensiune „Valea Gepișului” din satul Groși, comuna Aușeu, s-a petrecut un eveniment cultural deosebit, prezentare de carte. Inițiativa acestei manifestări a aparținut d-lui primar al comunei Mitică Lazăr, care împreună cu gazdele evenimentului au realizat o foarte reușită activitate.

Cartea prezentată și lansată cu această ocazie, este intitulată „Comuna Aușeu cadru natural” și după cum îi spune și titlul este o carte științifică, constituind volumul 1 din viitoarea monografie a comunei Aușeu. Autorul acestui studiu științific este tânărul și talentatul Cherteș Răzvan, absolvent al Facultății de geografie a Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca, un ambițios și împătimit cercetător. Debutul său, reușit, l-a realizat cu Monografia comunei Aștileu, lucrare ce a intrat deja în circuitul informativ despre trecutul, prezentul și viitorul comunei.

Prezentatoarea și moderatoarea activității a fost d-na prof. Ancuța Șchiop, consilier județean, fostă viceprimar al comunei Aușeu, și consultantă principală a autorului în alcătuirea lucrării. În cuvântul său, Ancuța Șchiop a făcut o prezentare generală a cărții, scoțând în evidență importanța unei monografii pentru comunitate, aceasta constituind o istorie a spațiului și oamenilor care au trăit pe aceste meleaguri, precum și evoluția în timp a comunității. A reiterat de asemenea rolul acestui studiu monografic în perspectiva valorificării potențialului turistic al zonei.

Cherteș Răzvan și Ancuța Șchiop

Autorul lucrării, Răzvan Cherteș a adus „mulțumiri gazdelor pentru calitatea impecabilă a serviciilor HORECa, administrației locale, începând cu primarul comunei d-l Mitică Lazăr, un om de elită în ceea ce privește execuția și un caracter creativ plin de speranțe în ce privește promovarea valorilor de patrimoniu și urmându-i pe aceeași scară a valorilor, doamna consilier județean Șchiop Ancuța Florina, argintul viu al acestei comune așezate de-a lungul a trei unități de relief, un executant aparte, care a dus comuna la rang de artă prin viziunea sa constructivă și plină de originalitate”. Aduce mulțumiri celor trei fotografi profesioniști, care efectiv au adus pixelii peisajelor din această comună pitorească către un rang absolut. (Darius Pavel, Sonia Florina, Ovi D Pop) care alături de cei 2 pasionați de fotografie (Cipleu Sorin Leontin, Popa Rareș George) au făcut posibilă o cromatică aparte pentru acest volum al comunei Aușeu.”

Cherteș Răzvan

Urmează volumele 2, Activități economice și 3 Populație Turism. „Următoarea mea oprire și implicit, lansarea se va desfășura în comuna Șinteu, unde, de abia aștept să lucrez cu oameni de etnie slovacă, plini de calitate și perseverență în tot ceea ce fac.” Alături de aplauze și felicitări, cei prezenți au primit gratuit câte un exemplar din lucrare. Seara s-a încheiat într-o atmosferă cordială, cu o cină.

Cartea „Comuna Aușeu cadru natural” prezentată și lansată cu această ocazie

02_Comuna-Auseu_judetul-Bihor_volumul-1_CADRUL-NATURAL

Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.