Elevii și preșcolarii de la Școala Aștileu pompieri pentru o oră (foto-video)

396

Adesea auzeam încă din copilărie „Nu vă jucați cu focul!„. Este bine cunoscută importanța focului și puterea lui mistuitoare. A-i îvăța pe preșcolari și pe elevi despre foc și calamitățile naturale este primul pas în a-i proteja, iar când acțiunile cadrelor didactice sunt conjugate cu ale pompierilor rezultatul este mai puternic.

 

Azi, 18.05.2022 elevii claselor CP, a II –a și a IV- a de la Școala Primară Nr.1 Refractar sub îndrumarea domnului director prof.înv.primar Gaidoș Petru-Viorel, preșcolarii grupei mijlocii de la G.P.P. Nr.1 Aștileu sub îndrumarea doamnelor educatoare Gaidoș Claudia și Bodea Alexandra, preșcolarii grupei combinate de la G.P.N. Nr. 2 Aștileu-Refractar sub îndrumarea domnișoarei educatoare Marușca Ana-Maria și preșcolarii grupei combinate de la G.P.N. Nr.3 Peștere sub îndrumarea doamnei educatoare Mateescu Gabriela au avut prilejul de a vizita Stația de Pompieri Aleșd condusă de comandantul subunității sublocotenent Popa Bogdan-Cosmin.

Elevii și preșcolarii au fost implicați într-o activitate cu tema ‶Pompier pentru o zi‶, activitate desfășurată în cadrul Parteneriatului educațional cu Stația de Pompieri Aleșd. Cei mici au fost invitați și încurajați de pompieri să intre în „pielea” lor pentru o zi. Activitatea a avut ca scop identificarea tipurilor de risc și modul în care acționăm în diferite situații de urgență. Pe tot parcursul vizitei comandantul unității și pompierii au stat la dispoziția copiilor pentru a le răspunde întrebărilor. Copiii au îmbrăcat uniforma de pompier, au acordat primul ajutor în ambulanța SMURD, au fost plimbați prin curtea Subunității cu autospeciala pentru stingerea incendiilor, cu autospeciala de descarcerare, au stins „focul” cu furtunul, s-au urcat în barca din dotarea Subunității și au învățat cum să acționeze în cazul eventualelor dezastre naturale. La finalul activității cei mici au fost recompensați de pompieri cu diplome.

„Educarea privind apărarea împotriva incendiilor nu înseamnă să le interzicem copiilor tot ceea ce are legătură cu focul. Se știe că focul i-a fascinat mereu pe copii, prin urmare, este necesar ca de la cele mai fragede vârste, copiii să afle care sunt pericolele focului și totodată să-i învățăm să adopte comportamentul corect în caz de incendiu sau în diferite situații de urgență. Odată ce copiii sunt informați și educați privind pericolele la care se pot expune în urma unor acțiuni există garanția că vor dezvolta un comportament preventiv. Copiii pot constitui vectori de diseminare a informației în rândul familiilor lor (frați, surori, părinți, bunici, etc.) dar și a partenerilor de joacă. Pentru noi, educarea și siguranța copiilor are o importanță deosebită”, a precizat sublocotenent Popa Bogdan-Cosmin.

„Pornind de la considerentul că educația unui copil nu se limitează doar învățându-l să vorbească corect din punct de vedere gramatical, să deseneze, să cânte, să se joace, să scrie, să citească și să calculeze ci și la învățarea felului în care trebuie să ne comportăm într-o situație de urgență. Prin urmare a fost ales acest Proiect educațional care să pună bazele unui comportament adecvat. Cu prilejul acestei colaborări, se dorește promovarea educației privind apărarea împotriva incendiilor, precum și modul de prevenire și comportare în situații de urgență, atât în familie cât și la școală. Dorim să-i mulțumim domnului sublocotenent Popa Bogdan-Cosmin și colegilor dânsului de la Stația de Pompieri Aleșd pentru frumoasa primire și pentru tot ceea ce ne-au învățat azi. Considerăm că activitatea a fost un real succes, atât pentru cei mici, cât și pentru cadrele didactice și pompieri”, au precizat cadrele didactice prezente la activitate.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.