6.5 C
Aleşd
marți, 5 noiembrie 2024
Blue Container Aleșd

Dragobetele – prieten pentru o zi sau pentru totdeauna (foto)

 

Prilej de bucurie şi bunăstare, Dragobetele reprezintă una dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Românii care cunosc legenda lui Dragobete o celebrează pe 24 februarie a fiecărei primăveri.

Sub denumirea de ,,Dragobetele – prieten pentru o zi sau pentru totdeauna”, Școala Gimnazială Nr.1 Aștileu, gazda, a organizat proiectul din dorința de a cunoaște și de a socializa cu elevii școlilor din împrejurimi și de ce nu Dragobetele să rămână prietenul nostru pentru ,,o zi sau pentru totdeauna”. În căutare de prieteni, acest proiect educativ, a avut ca scop principal promovarea valorilor culturale, cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti din fiecare zonǎ, ce vor completa nivelul de cunoaştere al elevilor şi totodatǎ va determina dezvoltarea spiritului colectiv, civic, îmbunǎtǎţirea relaţionǎrii interpersonale, promovarea adevǎratelor valori de artǎ autenticǎ, încurajarea cooperării dintre instituţiile din învǎţǎmậntul preuniversitar, schimburi de experienţǎ, descoperirea elementelor comune/distincte în diversitatea culturalǎ şi socio-economicǎ, consolidarea identitǎţii locale şi regionale.

În proiect au fost implicați 20 de elevi din 5 școli împreună cu profesorii coordonatori: Școala Gimnazială Nr. 1 Aștileu, coordonatoare prof. Lelea Rodica Cornelia și prof. Cătană Sanda Florentina, Școala Gimnazială Nr.1 Hotar, coordonatoare prof. Urs Andrada Oana, Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, coordonatoare prof. Ghiț Carmen Ecaterina, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman” Aleșd, coordonatoare prof. Roșu Mariana și Școala Gimnazială Nr. 1 Luncșoara, coordonatoare prof. Roșu Mariana.

Deoarece educația este de fapt un efort de echipă, din care fac parte elevul, familia și profesorii activitatea s-a bucurat de un real succes, probele concursului au fost dintre cele mai atractive, dar cea mai interesantă a fost proba în care fiecare echipă a prezentat un moment artistic, comic sau cultural, despre ceea ce reprezintă pentru ei ,,Dragobetele ”, sărbătoarea iubirii la români.

Juriul (prof. Achimescu Andrei, prof. Blaga Nicoleta și prof. Duma Olimpiu) a premiat toate școlile participante, iar la final, elevii școlilor s-au bucurat de câteva minute în care s-au cunoscut, au povestit și au legat prietenii, care cu siguranță își vor purta ecourile peste timp și în sprijinul altor activități pe care școlile au promis că le vor desfășura în colaborare.

D-na prof. Lelea Rodica Cornelia, inițiatoarea proiectului, a subliniat că ,,Dragobetele – prieten pentru o zi sau pentru totdeauna”, și-a atins toate obiectivele și a legat ,,prietenii” între localități, între școli și între elevi.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,487FaniÎmi place
1,725CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,670AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI