ZIUA NAȚIONALĂ – ZIUA RENAȘTERII NAȚIONALE (foto-video)

611
1 decembrie Aleșd 2019
Foto ©️ AlesdOnline

„1 Decembrie 2019,o zi în care ne picură în suflet istorie, care ne îndeamnă să vorbim despre eroi, despre jertfe, despre români. Despre cei ce-au făurit, pentru ca noi de ziua ei, să stăm demni  în fața oricui, să ne insuflăm mândrie și să putem vorbi despre ea.”

La Aleșd marea sărbătoare a fost săvârșită într-o nouă locație, pentru prima dată în piațeta în care tronează bustul lui Mihai Viteazul, primul întregitor de țară. Întregul ceremonial militar a fost organizat de garnizoana Oradea în colaborare cu Primăria Aleșd.

La ceremonie au participat reprezentanți ai autorităților publice  centrale și locale, militari, preoți, elevi polițiști, funcționari publici, cetățeni din Aleșd și împrejurimi. Muzica militară a intonat „Marșul de întâmpinare și imnul de stat al României. Un sobor de 5 preoți au oficiat serviciul religios, după care au urmat discursuri aniversare.

Primul cuvânt a aparținut d-lui Cornel Popa, chestor al Senatului României, urmat de primarul orașului Aleșd, d-l Ioan Todoca. Ambii vorbitori și-au exprimat gândurile despre ziua națională omagiind pe cei ce de-a lungul istoriei au luptat și sau jertfit pentru unitate națională și independență. În cadrul ceremoniei a luat cuvântul d-l Ilie Leahu, primarul comunei Băcioi din republica Moldova, înfrățit cu orașul Aleșd. Cuvântarea sa a dezvoltat  ideea reîntregirii naționale: „La 101 ani de la Marea Unire,  neamul nostru românesc este încă dezbinat, reîntregirea română ar fi cel mai important deziderat național pentru următorii ani. Mesajul nostru din Basarabia este: identitatea celor dincolo de Prut este una românească. La mulți ani și fiți pe pace, din sânge apa nu se face.

O frumoasă și documentată pledoarie despre români și țară, despre eroi și jertfele lor pentru unitate națională, a fost realizată de d-na prof. Alina Buzle de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”. A impresionat asistențaun tânăr student de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj, originar din Aleșd, cu simțăminte patriotice profunde, prezent la zile festive cu luări de cuvânt, în care  exprimă cum nu se poate mai bine, gândurile și aspirațiile generației tinere, pentru propășirea și bunăstarea României: „iubită și adorată Patrie, azi e ziua ta , nu știu ce ți-aș da – nafară de inima ce-mi bate. Dar la ceas de bucurie îți doresc doar bine, fie că rănile și sârma ghimpată ce te-au brăzdat în secolul trecut , azi să-ți fie flori pe altar, iar sângele copiilor vărsat în două mari războaie, să fie sămânță de noi români. Nu mai plânge iubită Maică României, nu te mai uita la hotarele de răsărit cu plâns și hohot, uită-te cu speranță și încredere că va veni vremea ta din nou, pe cei ce ți-au greșit și te-au scuipat îi iartă, iar pe copiii tăi neascultători îi ia sub aripa cea blândă și îi învață ce-i dragostea de țară, ce-i iubirea de popor.”„ O să vezi că timpul trece , dar tu rămâi ești bogată, ești frumoasă, ești a mea iubită casă. Va veni și vremea ta, așteaptă țara mea dor, tu ești sacrul meu odor”. 

După aceste emoționante evocări, a urmat un scurt program artistic cu cântece patriotice interpretate de eleva Daiana Marușca și un grup de eleve, precum și un buchet de cântece și dansuri populare prezentate de Ansamblul „Cetatea Șoimilor” din Peștiș, condus de D-l Gabi Tanc. A urmat depunerea de coroane pe fondul muzical al fanfarei care a intonat „Presărați pe-a lor morminte”. La bustul lui Mihai Viteazul s-au depus 22 de coroane din partea instituțiilor centrale și locale a partidelor politice, a unor instituții și organizații.

Pentru prima dată la ceremonie a participat un detașament de voluntari din Oradea alcătuit din tineri de toate vârstele , echipați cu ținuta militară a anilor 50.

Momentul cel mai așteptat de cei cca. 500 de privitori a fost defilarea militarilor și a tehnicii de luptă, care a încheiat ceremonia.