ZIUA NAȚIONALĂ A VETERANILOR DE RĂZBOI LA ALEȘD

192
ZIUA NAȚIONALĂ A VETERANILOR DE RĂZBOI LA ALEȘD
Foto ©️ AlesdOnline

11 noiembrie, zi cu triplă semnificație pentru locuitorii orașului Aleșd. Este ziua când cu 101 ani în urmă, la 11 noiembrie ora 11, s-a semnat armistițiul care a pus capăt primului război mondial. Este ziua când , cu 16 ani în urmă, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie în teatrul de operațiuni din Afganistan, sublocotenentul Post Mortem Iosif Silviu Fogarași, primul militar român mort în cadrul operațiunii „Enduring Freedom” din Afganistan. Este ziua când, în anul 2004 a fost decretată „Ziua Veteranilor”ocazie când sunt comemorați toți eroii militari căzuți în luptele împotriva teroriștilor în teatrele de operațiuni.

Cu acest prilej în cimitirul orășenesc , unde își doarme somnul de veci eroul militar slt.p.m. Iosif Silviu Fogarași a avut loc o ceremonie militară în memoria veșnică a eroului militar. Ceremonia a fost condusă de loc. col. Lulușa Daniel Corneliu locțiitor al Comandantului Garnizoanei Oradea După întâmpinarea persoanelor oficiale și prezentarea onorului de către detașamentul de onoare, la mormântul eroului s-a ținut un moment de reculegere, după care cei 4 preoți ortodocși din oraș alături de preotul militar sosit de la Oradea, au oficiat o slujbă religioasă de pomenire. Apoi, lt. col. Lulușa Daniel Corneliu a prezentat o scurtă biografie a lui Iosif Silviu Fogarași ,  din care spicuim: „În luna iulie 2003, s-a înrolat voluntar în contigentul român din cadrul operației Enduring Freedom” în teatrul de operații Afganistan. În 11 noiembrie 2003 în timp ce se afla într-o misiune de patrulare în zona Spin Buldak, din sudul Afganistanului, împreună cu alți militari din cadrul batalionului 151 „Războieni”, primul transportor amfibiu din coloană, în care se afla militarul a fost atacat cu foc de armă de către insurgenți talibani. In urma atacului, militarul a fost împușcat mortal. Militarul erou, a fost înmormântat în data de 14 noiembrie în cimitirul orășenesc din Aleșd. A fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent și decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn de război. I-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare” al orașelor Aleșd și Oradea.

În cadrul ceremoniei a vorbit  d-l Ioan Todoca primarul orașului Aleșd, precum și locțiitorul comandantului Garnizoanei Oradea. Domniile lor au evocat evenimentul comemorativ din 11 noiembrie cu referire la eroul militar din Aleșd și a transmis condoleanțe familiei veșnic îndurerate.

Un moment emoționant la reprezentat festivitatea de depunere a coroanelor la mormântul eroului. Pe fondul muzical „Presărați pe-a lor morminte” au depus coroane în ordine: Garnizoana Oradea, Primăria orașului Aleșd, U.M. 02000 Buzău cu locație Oradea , Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Asociația militarilor veterani și a militarilor cu dizabilități.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

                                                                 

 
Nicu Răcuciu
Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.