Școli cu probleme, constatate în urma activității de control efectuate

575

COMUNICAT DE PRESĂ 5 septembrie 2016
În perioada 23.08.2016-1.09.2016 s-au efectuat controale privind stadiul pregătirii unităților de învățământ preuniversitar din județul Bihor pentru începerea anului școlar 2016-2017 conform ordinului prefectului nr 492 din data de 19 august 2016.

 

Comisia de verificare a fost constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Bihor, Direcției de Sănătate Publică Bihor și Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Echipele formate au verificat următoarele aspecte:

Existența autorizației sanitare de funcționare;

Stadiul lucrărilor de reparații, realibitare, consolidare, modernizare;

Stadiul lucrărilor de igienizare și dezinfecție;

Asigurarea cu apă potabilă;

Starea igenico-sanitară a grupurilor sanitare;

Starea sălilor de clasă sub aspectul igenizării mobilierului, iluminatului, încălzirii și stării pavimentului;

Modul de gestionare a rezidurilor menajere;

Asigurarea cu materiale de curățenie și dezinsecție;

Existența examenelor medicale pentru cadrele didactice și personalul de îngrijire.

În urma activității de control efectuate de-a lungul mai multor ani înaintea începerii anului școlar, s-a constatat faptul că nu este necesară verificare tuturor unităților de învățământ an de an. Drept urmare în perioada mai sus amintită s-au verificat un număr de 203, unități de învățământ din următoarele localități : Aleșd, Aștileu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Ineu, Măgești și Vadu Crișului, Salonta, Tinca, Batăr, Husasău de Tinca, Tulca, Avram Iancu, Cîmpani, Rieni, Pietroasa, Drăgănești, Buntești, Lăzăreni, Holod, Hidișelul de Sus, Sâmbăta, Ceica, Căpâlna, Finiș, Copăcel, Sîrbi, Abram, Abrămuț, Derna, Popești, Tăuteu, Diosig, Tarcea, Curtuișeni, Șimian, Viișoara.

În urma controlului s-au constatat următoarele aspecte :

Din totalul de 203 unități de învățământ verificate, un număr de 126 ( 62 %) au autorizații sanitare de funcționare. Motivele principale pentru care un număr de 77 ( 38 %) nu au autorizații de funcționare sunt:

Lipsa apei potabile în rețea;

Lipsa grupurilor sanitare interioare; lipsa ușilor la grupurile sanitare;

Surse de apă potabilă necorespunzătoare biologic ?i chimic;

Lipsa împrejmuirilor,

Prezența sobelor metalice.

În perioada următoare, Direcția de Sănătate Publică împreună cu Inspectoratul Școlar Județean vor efectua la 14 unități de învățământ o reverificare a aspectelor constatate și a măsurilor luate pentru remedierea anumitor probleme. (de exemplu la Borod — Realizare împrejmuire, Repararea instalațiilor de apă potabilă, la Măgești — Montat sobă de teracotă, Repararea și completarea gardului de împrejmuire, Șimian—Lipsă uși toalete, lipsă împrejmuire curtea școlii). În cazul nerespectării măsurilor indicate în urma reverificării se vor aplica amenzile prevăzute de lege.

Oradea, 5 septembrie 2016

Claudia Timofte

Director Cancelarie Prefectura Bihor

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.