-2.8 C
Aleşd
miercuri, 8 februarie 2023
AcasăLocalAlesdSărbătorim România și eroul român! (foto-video)

Sărbătorim România și eroul român! (foto-video)

La Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman” din Aleșd, filologii din două clase de liceu și un grup de profesori care predau discipline diferite s-au adunat în sala bibliotecii pentru a participa la o călătorie metaforică prin trecut și prin prezent, organizată pentru a marca Ziua Națională a României.

- Publicitate -

În 1918 s-a format România, s-a format raiul românilor. Unirea este rezultatul efortului de decenii al unor oameni care au știut să nu renunțe. Datoria noastră este de a ne aminti mereu faptele înaintașilor care au fost fundament al continuității poporului român.

Astfel, luni, 28 noiembrie 2022, timp de două ore, elevii claselor a X-a B și a XI-a B au vorbit despre Unire, au cântat despre Unire, au scris mesaje pentru țară, au încercat să traseze portretul românului. Cadrele didactice implicate în activitate sunt: doamna director adjunct Carmen Hodișan, doamnele profesoare Carmen Dios și Corina Ionescu, domnul profesor Alin Pașcalău și subsemnata. Doamna bibiotecară Camelia Manea ne-a fost gazdă, iar invitatul de onoare a fost fostul elev eminent al liceului nostru Adrian Bogdan, Consilier parlamentar, Specialist în Politică Externă și Afaceri Europene.

Imnul intonat de toți cei prezenți a deschis programul activităților, iar doamna director adjunct Carmen Hodișan a dat startul discuțiilor despre unire. O lecție valoroasă despre momentul 1918 a fost susținută de domnul profesor Alin Pașcalău. Acesta a expus fotografii din arhiva personală care au imortalizat călătoriile sale și ale familiei sale la Alba-Iulia, locul cu o încărcătură istorică și culturală aparte. Imaginile i-au condus pe elevi pe la principalele obiective: Cetatea Alba – Carolina, Traseul celor Trei Fortificații, Şanţurile Cetăţii, Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan, Catedrala Încoronării, Catedrala Romano – Catolică, Muzeul roman Principia, Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii

Și pentru că toate drumurile trebuie să ducă mereu spre un ,,acasăˮ, eleva Adina Opre din clasa a X-a ne-a arătat prin cântec că românul este mereu atașat de pământul și de familia lui. ,,Acasă este glia, pădurea și izvorul/E doina și vioaraˮ sunt două dintre versurile cântecului ,,Acasă-i Româniaˮ care surprinde valorile și trăsăturile poporului român. 

Pornind de la literele cuvântului ,,Româniaˮ elevii prezenți au alcătuit un portret de român. Au fost enumerate peste nouăzeci de trăsături care surprind perspectiva tinerilor. Religios, onest, modest, îndrăzneț, neînfricat, ingenious și ambițios sunt câteva dintre calitățile identificate de elevi.

Elevii au răspuns la provocarea invitatului Adrian Bogdan de a-și exprima opinia cu privire la patriotism. Împărțiți în două tabere, unii elevi au adus argumente că patriotismul este un motiv de mândrie, iar alții au evidențiat capcanele întinse de tendințele exacerbate. 

O surpriză pentru elevi a fost să afle că sceneta  ,,Am venit de la Turda – 1601ˮ, pe care au interpretat-o opt elevi din clasa a X-a B (Adina Opre, Denisa Gherman, Ana Roncsak, Bianca Botici, Andrei Troie, Andrei Leț, Andrei Simuț și Patrick Domjan), este scrisă chiar de invitatul nostru, cunoscut încă din liceu pentru pasiunea lui pentru scris.

Doamna profesor Carmen Dios ne-a amintit că prologul Zilei Naționale este sărbătoarea religioasă dedicată Sfântului Andrei, protectorul neamului românesc. Sfântul Andrei i-a creștinat pe strămoșii noștri geto-daci, așadar marchează unirea sufletelor de creștini. 

Pentru a surprinde o scenă din viața țăranilor noștri, elevii clasei a XI-a B (Rus Iasmina, Secară Roberta, Cherteș Andreea, Iaroș Andreea, Bochiș Vlad, Matei Robert, Bulzan Samuel), au interpretat savuroasa scenetă comică ,,Soacra cu trei nuroriˮ, discursul dramaturgului fiind rostit de doamna profesor Carmen Dios.

După două momente teatrale, a urmat un moment poetic interpretat de câte un reprezentant al celor două clase, Ana Roncsak și Ruben Malița. ,,Imnul neamuluiˮ scris de Grigore Vieru este un îndemn la credință și la iubire pentru neam.

Activitatea a fost evaluată atât prin chestionarul cu zece întrebări completat de elevi în format online, cât și prin Mesajul pentru țara mea transmis de fiecare elev. Doisprezece elevi au primit diplome cu premii speciale pentru creațiile lor: Alexandra Prelipcean, Alexia Toderaș, Maria Iabloncic, Simuț Andrei, Adina Opre, Bianca Botici, Denisa Gherman, Diana Lașac, Mihaela Mendea (clasa a X-a) și Marușca Andreea, Alb Andreea, Tirpe George (clasa a XI-a). 

O diplomă specială i-a fost acordată elevului de origine arabă din clasa a XI-a B pentru efortul depus în asimilarea cunoștințelor de limbă română.

Momentul omagial a fost încheiat tot prin cântec. Talentul și chipul vesel ale doamnei profesor de muzică Ionescu Corina au fost un impuls pentru toți cei prezenți, profesori și elevi, să interpreteze cântecul cu titlu sugestiv Român voi fi mereu.

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI