26.5 C
Aleşd
luni, 15 iulie 2024
Blue Container Aleșd

S-A PUS TEMELIA LA PODUL ADMINISTRATIV TRANSFRONTALIER ROMÂNIA – UNGARIA

De obicei sunt mediatizate, semnarea și demararea proiectelor cu fonduri europene și mai puțin etapele de implementare a lor. Urmărind acest demers, la întâlnirea Consiliilor locale ale celor 5 comunități din zona transfrontalieră, în orașul Szarvaș – Ungaria, am putut sesiza seriozitatea celor 5 semnatare a proiectului, în urma comunicărilor și dezbaterilor ce au avut loc.

După 6 luni de la demararea proiectului ”Pod administrativ între orașele din zona transfrontalieră, România – Ungaria, comunitățile cuprinse în proiect; Aleșd, Marghita, comuna Șinteu, din România și Berettyoufalu, și Szarvas din Ungaria, sau întâlnit în scopul analizei stadiului de implementare a proiectului. În invitația transmisă participantelor de municipalitatea orașului Szarvas, s-a propus pentru dezbatere următoarele subiecte: 1. Posibilități pentru proiecte în Uniunea Europeană. Dialog interactiv între membrii consiliilor locale . 2. Orașul Szarvas – planuri de viitor, noi direcții de dezvoltare sustenabilă. Creșterea eficienței și performanței administrației publice. Vizionarea și testarea echipamentelor audio – tehnice achiziționate în cadrul proiectului.

Conferința și dezbaterile au fost găzduite de Sala de ședințe a Comitetului reprezentanților orașului Szarvas. Moderatorul evenimentului , pe tot parcursul zilei a fost Hodalik Pal, viceprimar. În cadrul conversațiilor informale , primarii parteneri în proiect au prezentat stadiul de derulare a proiectului. S-a constatat cu satisfacție că toți partenerii au respectat termenii, achiziționând echipamentele de tip Software I T. Acestea au fost puse în valoare și au îmbunătățit gradul de performanță a serviciilor oferite de către instituțiile administrației publice. Acestea sau materializat prin vizionarea și testarea echipamentelor achiziționate de gazde în cadrul proiectului. Cele trei subiecte propuse pentru dezbatere, printr-un dialog interactiv ,au pus accent pe bune practici, în activitatea administrațiilor publice locale.

Printre acestea amintim intervenția d-lui primar Ioan Todoca din orașul Aleșd, care și-a însușit organizarea pe bază de voluntariat a poliției comunitare, idee propusă parlamentarilor români, pentru a o legifera. Deputatul Szabo Odon a inițiat o propunere legislativă, pentru modificarea legii 333 din anul 2003,cu privire la organizarea pazei și ordinei în orașe. Inițiativa a primit aviz favorabil de către Camera deputaților, urmând să fie aprobată și în Senat.

Întreaga activitate s-a desfășurat într-un climat favorabil de muncă seriozitate și bună înțelegere, fapt pentru care s-a propus și aprobat , prin vot, continuarea colaborării celor 5 și în alte proiecte cu finanțare europeană.

Nicu Răcuciu

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,850FaniÎmi place
1,734CititoriConectați-vă
989CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI