1.5 C
Aleşd
joi, 2 februarie 2023
AcasăLocalAlesdProcesul pentru centura Aleșd, amânat

Procesul pentru centura Aleșd, amânat

Curtea de Apel Oradea a amânat din nou judecarea cererii de anulare a Hotărârii de Guvern nr. 94/2022, prin care au fost reaprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru construcţia centurii Aleşd.

- Publicitate -

Avocatul celor 23 de locuitori din Aleşd care luptă în instanţă pentru stoparea proiectului susţine că Ministerul Transporturilor şi instituţia din subordine, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au depus, cu o zi înainte de ultimele două termene de judecată, cereri de intervenţie, pentru a amâna soluţionarea litigiului.

„Tergiversarea soluţionării cauzei se realizează prin formularea cererilor de intervenţie în favoarea Guvernului României, cu o zi înainte de termenul de judecată. Astfel, raportat la prevederile legale, instanţa de judecată este obligată să comunice aceste cereri cu celelalte părţi, aspect ce determină acordarea unui nou termen de judecată. Faptul că aceste cereri sunt formulate cu acest scop rezultă şi din faptul că CNAIR îşi desfăşoară activitatea în subordinea Ministerului Transporturilor, care deja a formulat o astfel de cerere de intervenţie la termenul din 23 iunie”, spune avocatul Sergiu Hercuţ, reprezentantul legal al proprietarilor afectaţi de traseul Centurii Aleşd.

Curtea de Apel Oradea a suspendat în iunie două hotărâri ale Consiliului Judeţean Bihor, prin care a fost stabilit traseul „Variantei de ocolire Aleşd” şi s-au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi, până la judecarea procesului pe fond. Între timp, în dosarul de fond s-a dispus anularea HCJ-urilor şi urmează să fie comunicată hotărârea instanţei, a mai spus Hercuţ.

Între timp lucrările la centura ocolitoare continuă. Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco. Valoarea contractului este de 74,8  milioane lei, fără TVA. 

Lungimea șoselei de centură va fi de 5,8 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Centura intersectează și drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Vezi mai jos stadiu lucrărilor la centura Aleșd în data de 3 septembrie 2022.

Video ©️ Marin Marian
- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI