Parcuri industriale la Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, șosele de centură și dezvoltarea turimsului, cu finanțare europeană

5990

Astăzi, 29 iulie, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a avut o întâlnire de lucru cu Marcel Boloș, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Vest (ADR-NV). Scopul întâlnirii a fost acela de a identifica proiectele care ar putea obține finanțare europeană în următorii ani, prin Programul Operațional Regional 2021-2027.

Unul dintre obiective este crearea unei rețele de parcuri industriale la Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, ceea ce ar înseamna relansarea economică la limitele teritoriale ale județului. Parcurile ar putea fi populate de investitori noi, firme locale, dar și puncte de lucru ale companiilor mari din Oradea. Cele din urmă se confruntă cu problema forței de muncă, pe care o recrutează de la distanțe de până la 70 de kilometri depărtare de Munuciupiul Oradea. Valoarea estimată a acestor investiții este de aproape 12 milioane de euro. 

​Pe lista proiectelor în domeniul infrastructurii se regăsesc variantele de ocolire Nojorid, Oșorhei și Sântandrei, estimate la peste 40 de milioane de euro. În acest an va fi finalizat Proiectul Tehnic pentru cele trei centuri din Zona Metropolitană Oradea și va fi lansată licitația de execuție a lucrărilor.  

​Consiliul Județean Bihor își propune să acceseze, prin ADR-NV, fonduri europene în valoare de peste 18 milioane de euro pentru dezvoltarea și promovarea turismului. Există în lucru un proiect integrat în Munții Apuseni – zona Padiș. Acesta prespunune modernizarea DJ 763 Padiș – Ic Ponor, modernizarea drumului Scărița – Glăvoi, precum și amenajarea unei parcări și a unui camping. În același proiect este inclusă realizarea unuisistem de alimentare cu apă și canalizare și amenajarea unui drum pietonal de acces către punctul de belvedere Cetățile Ponorului și a peșterii din apropiere. 

Reabilitarea viitorului sediu al Consiliului Județean Bihor, fosta Policlinică Mare, este o altă investiție care ar putea fi finanțată cu bani europeni. Proiectul Tehnic actualizat este în curs de avizare la Ministerul Mediului. Valoarea estimată a proiectului este de 6,5 milioane de euro. 

​Proiectele dezbătute în cadrul întâlnirii de astăzi ar putea atrage în județul Bihor aproximativ 190 de milioane de euro în următoarea perioadă. La discuțiile care au avut loc la sediul instituției au mai participatvicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și specialiști în atragerea fondurilor europene de la CJ Bihor și ADR – NV.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.