În aceste zile Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd a trăit efervescența marilor sărbători, organizând manifestări consacrate Zilelor Colegiului. Printre cele mai importante activități amintim: Marți, 26 noiembrie ,ziua dedicată nașterii patronului spiritual al colegiului, Alexandru Roman.
O delegație de elevi conduși de prof. Joldea Melania director adjunct, sau deplasat la Aușeu, locul de naștere al marelui patriot, participând la ceremonialul omagial organizat de Primăria comunei și școlile din comună, la bustul marelui om de cultură și patriot, Alexandru Roman, ce tronează în piațeta din fața primăriei. S-a depus o coroană de flori și au contribuit la programul artistic în cinstea Centenarului.
Miercuri, 27 noiembrie , în cantina socială s-a desfășurat un adevărat maraton artistic, un spectacol de suflet românesc, în care sentimentul patriotic a cuprins deopotrivă pe interpreți și publicul spectator. Adresându-se celor prezenți, dar în special elevilor, d-na director, prof. ing. Vasile Valeria, a afirmat: „ Acum 100 de ani, generația Marii Uniri și-a avut idealul său național și a știut să-l împlinească, mulți români făcând jertfa supremă pe câmpurile de luptă ale Marelui Război. Astăzi pentru noi, privind la jertfa lor , considerăm că Centenarul înseamnă principii, credințe și valori, căci România s-a construit pe valori, principii și mai ales credință. Principala dimensiune a centenarului este aceea educativă, pentru că tânăra generație, societatea românească în ansamblu, trebuie să-și însușească valorile , atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri. De aceea, credem că proiectarea și derularea unor programe educaționale de istorie, cultură și memorie a centenarului ar putea să reconcilieze tânăra generație cu istoria și să cultive valori și atitudini care să ducă mai departe spiritul generației de la 1918. De modul cum vom ști să marcăm Centenarul Marii Uniri depinde și modul cum vom proiecta și imagina viitorul nostru ca națiune, cum vom construi România de mâine. ” A urmat un program artistic structurat pe prezentarea tuturor regiunilor istorice, în care s-a scos în evidență tradiții și specific în port obiceiuri și cultură.
A impresionat strădania organizatorilor de a prezenta costume autentice din toate zonele țării, completate cu tradiții, dansuri, obiceiuri, folosind chiar limbajul provinciei. Momentul de început al manifestării a fost realizat de corul colegiului, dirijat de prof. Corina Ionescu care a introdus în atmosfera Centenarului câteva semnificative cântece patriotice. De un real succes s-a bucurat și sceneta scrisă și regizată de talentatul elev Bogdan Adrian din cls. a XII-a, intitulată. „Povestea lui Ferdinand cel loial”premiată la concursuri de gen la Oradea. Au fost prezentate pe scena în ordine regiunile: Muntenia și Oltenia, coordonator prof. Marian Mădălina și Ciucle Lidia; Moldova prin sceneta „Moș Ioan Roată și Unirea”, coordonator prof. Cuciula Monica,; Dobrogea prin sceneta „Bairam în Dobrogea” coordonator prof. Bradea Laura; Transilvania, prin obiceiuri de iarnă, coordonator, prof. Ghiț Carmen.
Un spațiu generos a fost alocat unor datini și obiceiuri ale etniilor : „ritmuri slovace” coordonatori. Prof. Băican Șarlota, Cadleț Ana Mihaela și prof. Gârda Sanda.; Csardaș coordonator prof. Judea Marius; „În căruțe colorate trec țiganii” coordonator, prof. Toderaș Anca. Un loc aparte a fost acordat prezentării celor trei regiuni ale Transilvaniei, Maramureș, „Maramureș plai cu flori”coordonator, prof. Venter Varvara, Bradea Iulia și Ardelean Valentina; Banatul „Banatu-i fruncea”coordonator Gavrilaș Romina; regiunea Crișana „Bădiță de la Bihor” coordonator prof. Dios Carmen, Ardelean Angela.
Spectacolul a atins apogeul cu Ansamblul „Datina” junior, cu frumoase dansuri de pe Valea Crișului Repede, coordonator Cristian Strugar. Imnul Centenarului interpretat de corul colegiului a Încheiat manifestarea.
Nicu Răcuciu