Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 și Marea Unire de la 1 decembrie 1918 constituie zile de mare sărbătoare în calendarul sufletului național. Sunt zile în care înaintașii au dat ,,mână cu mânăˮ, mai întâi într-o horă mai mică de moldoveni și de munteni, iar apoi într-o horă mare, cât o Românie întreagă.
24 ianuarie 1859 – început de an, început de Românie, început de viitor. De atunci am început să fim! De aceea, Mica Unire realizată sub conducerea devotatului domn Alexandru Ioan Cuza este un eveniment care trebuie amintit fiecărei generații. La notificările din fiecare pagină de suflet românesc trebuie să apară azi menționat și simțit acest eveniment. Reacțiile noastre, ale celor care azi privim în urmă, pot fi doar de bucurie, de respect sau de recunoștință. Nu avem voie să dăm uitării efortul strămoșilor de a ne pregăti nouă o țară!
La Colegiul Tehnic ,,Alexandru Romanˮ din Aleșd, s-a marcat această sărbătoare vineri, 21 ianuarie 2022, de către elevi care au participat la diverse activități adaptate la particularitățile de vârstă și la vremurile actuale. Activitățile au fost menite să îi familiarizeze cu importanța evenimentului istoric, să le trezească interesul pentru valorile naționale, să le insufle principiile morale promovate de eroii istoriei noastre.
Așa cum Unirea s-a realizat prin efortul comun al înaintașilor, imaginea unei zile de sărbătoare s-a conturat prin contribuția fiecărei clase de la alternativa Step-by-Step: farfurii și felicitări cu simboluri ale României (clasa pregătitoare A), pictură pe lemn reprezentând o româncuță (clasa pregătitoare B), un lapbook despre Mica Unire, harta României realizată prin printarea palmelor copiilor, brățări și semne de carte (clasa I-a A), povestea despre Unire și hora din figurine (clasa I-a B), prezentarea portului national și a unor obiecte tradiționale, interpretarea cântecului ,,Noi suntem români!ˮ (clasa a II-a), vizionarea unui filmuleț despre Mica Unire, completarea unui rebus pornind de la informațiile dintr-o poveste despre Alexandru Ioan Cuza, cartonașe informative despre unire, harta României cu portretul domnitorului, românași și româncuțe în port popular (clasa a III-a), farfurii cu simboluri istorice (clasa a IV-a).
Din activitățile realizate și din materialul prezentat, elevii au înțeles mai bine care a fost primul pas în formarea Românieide azi. Semnificația zilei a fost transmisă pe înțelesul copiilor de pregătitoare: Oamenii din cele două mici țărișoare, Moldova și Țara Românească, au avut mai multe asemănări: vorbeau aceeași limbă, aveau același port, mâncau aceleași feluri de mâncare, aveau aceeași statură, gândeau, simțeau și doreau același lucru, UNIREA. Alexandru Ioan Cuza a fost domnitorul ales de oameni să conducă ambele țărișoare și, astfel, s-a înfăptuit unirea lor marcată/sărbătorită cu bucurie printr-o mare horă – „Hora Unirii”. Atunci a fost pentru prima oarăcând țara noastră a primit numele de România. Mica Unire este primul pas făcut pentru România de azi. (Ioana Copos, învățătoare la clasa pregătitoare A)
Ziua de 24 ianuarie a fost serbată în avans de către elevi prin cântece, diverse jocuri și ateliere de creație. Vizionarea filmulețului despre semnificația acestei zile, explicată pe înțelesul copiilor, a elucidat întrebările pe care elevii le aveau legate de momentul evocat. Imaginile sugestive au conturat tabloul Unirii. Considerăm că toate aceste activități au un rol major în dezvoltarea elevilor, prin prisma faptului că își însușesc mai ușor informațiile despre evenimentele istorice prin jocul asociat cu alte activități practice. Elevii au fost entuziasmați în această zi de sărbătoare, fericiți fiind de faptul că pot să fie ei înșiși părtași la hora din curtea școlii. Vineri am scris și noi o mică pagină în istorie. (Emilia Hoble, învățătoare la clasa I A)
,,Uniți în cuget și simțiriˮ, micii păstrători ai valorilor naționale s-au întâlnit la finalul zilei în curtea colegiului pentru o horă, o horă a inocenței, a bucuriei sincere, a încrederii, a voinței de a zâmbi, a acceptării. O horă micuță a adunat inimi mari, pentru că inimile copiilor nu lasă loc răului sau supărării.
I-am privit cu drag și, îndemnați de versurile lui Vasile Alecsandri, dar grăbiți spre același nicăieri cotidian, le-am mulțumit printr-un zâmbet și am întors și noi o privire discretă în urmă… spre o Românie care prindea viață.
Fiți sănătoși, români! Sănătoși și înțelepți! Și din când în când mai faceți câte o horă a iubirii, a demnității, a faptelor asumate, a iertării, iar dacă nu se poate, măcar o horă a tăcerii pentru a lăsa România să se odihnească puțin pentru a se putea regăsi.



