1.5 C
Aleşd
marți, 19 martie 2024

Manifestări dedicate Zilei Naționale a României, la Aleșd (foto-video)

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în avans, la Aleșd, miercuri, 30 noiembrie. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă, oficiată în memoria eroilor neamului românesc, și depunerea coroanelor de flori în piațeta Mihai Viteazul din fața Casei de Cultură a orașului Aleșd. 

- Publicitate -

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, prezent la eveniment, s-a adresat mulțimii prezente, vorbind despre însemnătatea momentului istoric de la 1918 pentru poporul român.

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea

După care au ținut scurte discursuri d-nii: Ioan Todoca primarul orașului Aleșd, urmat de reprezentații orașelor înfrățite din Moldova și Polonia și Adrian Bogdan, Consilier parlamentar.

La mulți ani, români! La mulți ani, aleșdeni!
Iată că, după mai bine de doi ani de la molima care a lovit întreaga lume, putem în sfârșit, să cinstim și sărbătorim așa cum se cuvine Ziua Noastră Națională. Nu este mai mare zi de bucurie în viața unei țări ca atunci când fiii ei se adună să o celebreze. 1 decembrie 1918 a fost, este și va fi o zi de bucurie, o zi a binecuvântării cerești și a celebrării jertfei naționale de veacuri ale moșilor și strămoșilor neamului românesc
“, a spus Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd, și a continuat astfel:

Centenarul pe care l-am sărbătorit la 1 decembrie 2018 nu s-a încheiat atunci, el a continuat în mod simbolic și istoric până la 15 octombrie acest an, prin sărbătorirea unui secol de la încoronarea primilor Suverani ai României Mari, Marele Rege Întregitor de Neam Ferdinand I, numit și cel Loial de poporul pe care l-a slujit cu ardoare și Măreața Regină Maria a României sau Mama Poporului Român cum au numit-o soldații în ani grei și glorioși ai Primului Război Mondial. Acum un secol, România Mare era recunoscută de toate cancelariile țărilor europene și din restul lumii, iar poporul român se bucura de șansa de a trăi liber, prosper și în aceleași granițe, lucrând cu trudă și dor pământul moștenit ca răsplată pentru lupta din Marele Război și consfințit în aceiași perioadă de Reforma Agrară a Prim-Ministrului Marii Uniri, Ionel I. C. Brătianu. Astăzi, mai mult ca niciodată, nu trebuie să ne uităm istoria, cultura și credința, fiindcă ele fac parte din identitatea noastră națională și ne definesc ca români. Suntem un popor bun, primitor, drept, harnic și care trebuie să se regăsească pe sine, lăsând în urmă vechea și sinistră amintire a anilor totalitari și privind cu speranță și deplină încredere spre un viitor mai bun pentru copiii copiilor noștri. La mulți ani, români, oriunde v-ați afla! Dumnezeu să binecuvânteze România!“.

Ioan Todoca

În discursul ținut la Aleșd cu acest prilej, Adrian Bogdan, Consilier parlamentar, licențiat al Universității Babeș-Bolyai afirma: “Ziua noastră Națională, pe care azi o celebrăm, nu evocă un singur eveniment, deoarece 1 decembrie este o formidabilă apoteoză națională, este încununarea în mod glorios a unor eforturi seculare duse din anii timpurii ai Evului Mediu și sfârșită cu mai bine de un secol, în primi ani de după Marele Război. Anul 1918 nu este singura pagină consacrată istoriei naționale, 1848, 1859, 1877 sau 1881 sunt alți ani triumfali și de importanță în edificarea României Moderne pe care am primit-o în moștenire, și suntem datori să o înălțăm și să o dăm în dar mai bogată, urmașilor noștri“.

Adrian Bogdan

La eveniment, au participat și Vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, Senatorii PNL Bihor, Arina Mos și Adrian Hatos, dar și primarii din zonă: Ionuț Lazăr, Mitică Lazăr, Dorel Cosma, Marin Merț, directoarea Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai”, Ancuța Schiop și Deputatul Ioan Cupșa.

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt program artistic susținut de două eleve din Aleșd, urmat de ceremonialul depunerii de coroane din partea oficialităților prezente, a instituțiilor din oraș și a orașelor înfrățite din Moldova și Polonia.

Evenimentul s-a terminat cu parada militară cu tehnică și trupe ale Armatei, Jandarmeriei, Poliției și Pompierilor.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,133FaniÎmi place
1,741CititoriConectați-vă
396CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI