Încep exproprierile la Centura Aleșd. Ilie Bolojan: „Traversarea orașului înspre Cluj se va face mult mai fluent”

2468

În aceste zile au fost finalizate procedurile necesare începerii lucrărilor la centura ocolitoare a orașului Aleșd. Azi, în ședința de Guvern, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind exproprierea terenurilor afectate de proiectul centurii. Suma ce va fi plătită pentru aceste terenuri, până în vară, se ridică la peste 1 milion de euro.

 

„HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta ocolitoare a oraşului Aleșd”
Prin prezenta Hotărâre, se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică ”Varianta Ocolitoare a orașului Aleșd”, precum și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe raza localităților Lugașu de Jos, Aleșd și Peștiș, județul Bihor. Astfel, vor fi expropriate 358 de imobile, situate pe o suprafață totală de 130.755 metri pătrați. Suma necesară despăgubirii pentru aceste imobile se ridică la 5,778 milioane lei. Fondurile vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor,” se arată în informarea de presă a Guvernului României din 16 martie 2022.

„Săptămâna trecută, comisia de licitație a Consiliului Județean Bihor a desemnat constructorul ce va realiza lucrările. Până săptămâna viitoare se pot depune contestații față de procedura de licitație. Dacă nu se vor depune, ne propunem să semnăm contractul de proiectare și execuție până la sfârșitul acestei luni. Proiectantul are două luni să realizeze proiectul tehnic. La începutul verii vom începe lucrările de execuție. Într-un an de zile, conform contractului, lucrările trebuie finalizate. În vara anului viitor traversarea orașului Aleșd, spre Cluj, Oradea și Zalău, se va face mult mai fluent”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Reamintim că centura va avea două brațe care pornesc dinspre Tinăud și Aleșd (vezi imaginea). Cel scurt, spre Peștiș și Zalău, cel lung ocolește Aleșdul printre Crișul Repede și cartierul de blocuri și se termină în DN 1 între Aleșd și Lugașu de Jos.

Lungimea șoselei de centură va fi de 5,9 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Vor fi, totodată, îmbunătățite condițiile de confort și siguranță, iar poluarea generată de traficul intens de pe DN1 (E60) și DN1H va scădea semnificativ. Va fi diminuat și disconfortul locuitorilor de pe traseu. 

Centura Aleșd
 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.