-0.8 C
Aleşd
miercuri, 8 februarie 2023
AcasăLocalAlesd"IA" ROMÂNEASCĂ – TÂRÂM DE POVESTE (foto-video)

„IA” ROMÂNEASCĂ – TÂRÂM DE POVESTE (foto-video)

Sub acest generic s-a desfășurat la Aleșd o amplă activitate dedicate „Iei” românești. Ziua internaţională a Iei românești celebrată în Ziua Sfintei sărbători a Nașterii lui Ioan Botezătorul, Ziua Sânzienelor, ca un simbol al românismului nu a cunoscut amploarea pe care o merită. Puține au fost activitățile de cinstire a acestui simbol românesc, simbol al identității noastre naționale. Ia românească este cunoscută și apreciată peste hotare și mai puțin în țara sa de origine.

- Publicitate -

Inițiatoarea acestei frumoase activități a fost ORION CHOSE TO BE a STAR, condusă de inimoasa prof. Alina Buzle, care se impune tot mai intens în peisajul educativ și cultural al orașului Aleșd. Este singura organizație care oferă copiilor și tinerilor alternative educaționale și modalități de cunoaștere și integrare în viața social – politică a tinerilor. Proiectele inițiate cu o participare externă, apropie tinerii de realitățile europene, ca un suport pentru România viitoare. Astfel, din dorința de a cinsti „Ia” Românească, Alina împreună cu oameni sufletiști, i-am numit pe:

Ancuța și Vasile Brumar, Mădălina Bona, Mădălina și Călin Ioniță, Marcela Bonte, Marcel Petrescu, Mireille Fleur, Geta Ardelean și Tamara Urs, Ioana Panea, Eliza Renata, Emilia Gabriela Ciortea, Ioana Filip și Cristian Strugar, au realizat un crâmpei de sat românesc tradițional în care un loc de seamă a fost rezervat Iei. Întregul eveniment s-a desfășurat în aer liber, în parcul cuprins între blocurile din Cartierul Șoimul. S-a amenajat o scenă pe care s-au derulat momentele artistice. Parcul s-a transformat într-un adevărat muzeu sătesc, protagonistele fiind d-nele Florica Sur și Florica Balmoș din Josani, Florica Iacob din Peștiș, care au adus exponatele.

Un cuvânt special de apreciere pentru Biblioteca orășenească „Octavian Goga” din Aleșd parteneră permanentă cu Asociația și singura organizatoare a unor activități dedicate portului popular și tradițiilor milenare ale poporului nostru. În cuvântul său introductiv, d-na Georgeta Ardelean, directoarea Bibliotecii „Octavian Goga”, a caracterizat ”Ia” românească acordându-i în peisajul portului românesc, un loc de cinste: Pe pânza de culoarea aripilor de înger, femei dăruite cu har de la Dumnezeu, au cusut istoria acestui popor. În fiecare împunsătură de ac, făcută de mâinile muncite, regăsim toată dragostea, speranța, jalea, durerea, bucuria, rădăcinile, cântecul, jocul și mai ales acel sentiment inefabil, care cu greu poate fi tradus în alte limbi„ Dor”. Deci costumul popular era taina sufletului femeii, slava întregii familii.

Despre istoria Iei, românești, folosind cuvinte alese și o minuțioasă documentare a vorbit Tamara Urs. Pe tot parcursul activității, organizatorii au împărțit copiilor bucăți de pânză imprimate, ace și ațe colorate, inițiindu-i în cusături tradiționale în „cruce”.

Un amplu discurs despre satul românesc, tradiții și obiceiuri, a fost prezentat de d-na Florica Sur, autoarea a trei cărți monografice și creatoarea unui muzeu de artă și cultură populară. În cuvântul său a afirmat: „Scopul nostru este de a crea un spațiu cultural, care să reînvie dragostea față de satul românesc. Să creăm muzee cu obiecte vechi, unde forța lucrurilor adunate împreună, ne face să retrăim vremuri îndepărtate, deoarece trecutul este un bun al viitorului.

”Scena amenajată în acest cadru a fost spațiu unde s-a desfășurat momentele artistice, în care un rol esențialla avut Cristian Strugar și Ansamblul său „Datina”, care prin costume și dansurile prezentate au primit aplauzele celor câteva sute de spectatori, copii și adulți.

Ansamblul „Datina”

Tot prin grija și preocuparea sa au fost invitate 3 tulnicărese din Munții Apuseni care prin buciumul tulnicelor au readus în amintirea celor prezenți modalități deosebite de comunicate nonverbale folosite în munții  Apuseni.

Tulnicărese din Munții Apuseni

Muzica populară a fost deosebit de bine reprezentată de un invitat de prestigiu al melosului bihorean, Cornel Borza precum și de tânăra și talentata interpretă Daiana Marușca, care prin calitățile sale vocale va deveni cu siguranță o solistă consacrată.

Daiana Marușca
Cornel Borza
- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI