10.3 C
Aleşd
joi, 28 martie 2024

”Fii tu fără droguri și fără violență”, campanie națională și în școlile din Aleșd

Campania, se implementează în perioada 3 aprilie 2017 – 21 decembrie 2018, reprezintă un răspuns integrat şi complet în planul politicilor publice, cu rol emergent în dinamica consumului de droguri din România şi judeţul Bihor şi este fundamentată pe Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani – ESPAD 2015.

- Publicitate -

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România atât în populația generală, cât și în cea școlară. Conform celor mai recente date ESPAD, 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună.

În baza rezultatelor studiului ESPAD 2015, noile substanţe psihoactive (NSP) se situează pe locul doi, după canabis, în topul celor mai consumate droguri, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion declarând consumul experimental de NSP și 3,1% menționând că au consumat recent.

Campania are drept scop prevenirea consumului de canabis şi N.S.P. (aşa-numitele “etnobotanice”) şi a altor comportamente violente asociate consumului de substanţe, în rândul a 6440 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, din judeţul Bihor, în vederea prevenirii consumului de canabis şi NSP, precum şi a comportamentelor violente ale tinerilor în societate.

„FII TU! FĂRĂ DROGURI! FĂRĂ VIOLENŢĂ!” se derulează în 19 instituţii de învăţământ de nivel liceal din Judeţul Bihor (mediu urban şi rural) şi pe stadioanele amenajate în vederea derulării campionatului naţional de fotbal (Liga a IV-a şi a V-a), ca spaţii recreative de petrecere a timpului liber pentru tineri, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Bihor şi DIGI 24 Oradea.

Beneficiarii direcţi ai campaniei sunt:

6440 de tineri cu vârste cuprinse între 14-17 ani (din clasele IX, X şi XI).

Beneficiarii indirecţi sunt estimaţi a fi 12000  de tineri cu vârste cuprinse între 14-17 ani, 700 cadre didactice şi 119 arbitri de fotbal din judeţul Bihor

Obiectivele campaniei vor fi atinse prin desfăşurarea, la nivel judeţean, a următoarelor activităţi:

promovarea campaniei în mediul TV, on-line şi presa scrisă; sesiuni de prevenire a consumului de canabis și N.S.P. în instituţii de învăţământ din Oradea şi judeţul Bihor, pentru categoria de vârstă 14-17 de ani; activităţi de informare şi promovare a alternativelor de viaţă sănătoasă, în zone în care tinerii aleg sa-şi petreacă timpul liber (spaţii recreaţionale), competiţii sportive.

Campania îşi propune derularea unui număr total de 190 activităţi: 95 activităţi de informare şi 95 activităţi de tip “colocviu”, precum şi 60 activităţi de tip “punct de informare”/distribuire materiale informative la un număr total de 6440 tineri cu vârste cuprinse între 14-17 ani, menite să crească influenţa factorilor de protecţie şi să scadă factorii de risc, în direcţia prevenirii consumului de canabis şi NSP (droguri “etnobotanice”) şi a comportamentelor violente ale tinerilor în societate.

Instituțiile de învățământ incluse în campanie:
LIT. “Onisifor Ghibu” din Oradea, C.N. “Mihai Eminescu” din Oradea, C.N. “Emanuil Gojdu” din Oradea, LIT. “Lucian Blaga” din Oradea, LIT. “Aurel Lazăr” din Oradea, Liceul cu profil sportiv din Oradea, C.E. “Partenie Cosma” din Oradea, LIT. “Constantin Şerban” din Aleşd, C.T. “Alexandru Roman” din Aleşd, C.N. “Octavian Goga” din Marghita, LIT. “Horvath Janos” din Marghita, C.N. “Samuil Vulcan” din Beiuş, Liceul Pedagogic “Nicolae Bolcaş” din Beiuş, C.T. “Unirea” din Ştei, C.N. “Avram Iancu” din Ştei, Colegiul Agricol din Valea lui Mihai, C.N. “Teodor Neş” din Salonta, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, Liceul Tehnologic Agroindustrial “Tamsi Aron” din comuna Borş.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,170FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
575CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI