FESTIVALUL DE PRICESNE „LA UMBRA CRUCII TALE” EDIȚIA a V-A (video)

372
Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul ” din Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline

În existenţa sa, fiecare familie petrece evenimente bune şi mai puţin bune, care contabilizate alcătuiesc identitatea familiei. Ele devin momente de aniversare și evocare, ocazie de reunire a familiei și un liant sufletesc pentru toți membrii săi. La fel se întâmplă și în marea familie creștină, în care rolul de părinți revin preoților parohi. Activitățile și evenimentele ce se petrec în cadrul bisericii devin sărbători în momentul aniversării lor și devin parte din istoria bisericii. Aceste sărbători aniversare îndeplinesc și un rol sentimental, ele întăresc credința și atașamentul față de biserică. Faptele bune , caritabile, realizate pentru copii sau bătrâni au avut ecouri deosebite în rândul credincioșilor.

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul ” din Aleșd este o mărturie a diversității evenimentelor ce se petrec de-a lungul anului și care sunt primite cu drag de enoriași. Amintim câteva: Festivalul de pricesne, care se desfășoară în perioada Postului Mare; „Festivalul de colinde și obiceiuri de Crăciun”, Tabăra Creștină pentru copii, de la începutul lunii septembrie; Înființarea corului de copii „Heruvimii”, activitatea Corului de femei „Glasul credinței” prin participarea la diferite deplasări în alte biserici sau festivaluri, sărbătorirea celor două Hramuri ale bisericii etc. 

Festivalul de pricesne aflat la ediția a V-a, a devenit un concert de rugăciuni cântate, fără prezența fizică a enoriașilor, dar transmise online pe rețelele de socializare. Actuala ediție, a avut o participare redusă în comparație cu edițiile precedente, dar prin valoarea interpretativă și buna organizare, sa ridicat la înălțimea actului religios pe care l-a reprezentat. La realizarea acestui concert și-au adus aportul: Corul de femei „Glasul Credinței” al bisericii, dirijor prof. Matei Șunea, Grupul coral din Peștiș, organizat și condus de Tanc Gavril, Grupul de copii din Valea Mare, precum și Grupul Bisericii din Borod în frunte cu noul preot paroh Florin Ardelean, care onorează toate invitațiile la activitățile organizate, promovând prin costumație și repertoriu tradițiile strămoșești. S-a remarcat cu acest prilej și corul bărbătesc al consilierilor bisericii, care au dat culoare pricesnelor cântate. 

Au întregit și au dat valoare concertului solistele Daiana Marușca, o tânără și talentată solistă, precum și Ina Rus, o voce deosebită, remarcată în festivaluri și concursuri naționale, unde a fost răsplătită cu numeroase distincții. Nu în ultimul rând s-a remarcat vocea baritonală, „educată” a preotului Ovidiu Bocșan, ale cărei inflexiuni și modulații interpretative au dat valoare pricesnelor interpretate.

Un alt eveniment aniversat marcat cu acest prilej, va fost împlinirea unui deceniu de existență a corului bisericii „Glasul Credinței”, evocat printr-un scurt discurs de preotul paroh Ovidiu Bocșan, care pe lângă felicitările cuvenite coristelor a recompensat membrele corului și dirijoarea sa cu diplome de excelență aniversare și plicuri cu poze realizate de-a lungul timpului. La încheierea concertului, consilierii bisericii i-au pregătit preotului paroh Ovidiu Bocșan duhovnic al sufletelor noastre, o frumoasă și emoționantă surpriză cu ocazia zilei sale de naștere. Această aniversare se constituie într-o dovadă a atașamentului credincioșilor față de preotul lor, care este un exemplu de credință și comportare creștină.

Corurile reunite ale celor prezenți i-au urat lui și frumoasei sale familii, un călduros „La Mulți ani”, iar corul din Valea Mare i-a „dăruit”cântecul „De ziua Ta”. Urările au fost însoțite de un frumos cadou și multe buchete de flori.              

Nicu Răcuciu
Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.