12.5 C
Aleşd
sâmbătă, 19 aprilie 2025
Blue Container Aleșd

FESTIVALUL DE COLINDE ȘI OBICEIURI CREȘTINE (foto-video)

A devenit tradiție, așteptată cu drag și interes de locuitorii urbei de pe Crișul Repede, ca la începutul lunii decembrie, spiritul crăciunului să fie readus în actualitate de Festivalul de colinde și obiceiuri creștine. Iată că, ajuns la ediția jubiliară, acest festival și-a dovedit statutul de tradițional anunțând apropierea Nașterii Mântuitorului. Ce aduce nou și specific acest festival spre deosebire de alte manifestări de gen? Readuce în actualitate colindele și obiceiurile creștine, care dau nota originalității.

De aceea valoarea festivalului de la Aleșd estompează toate manifestările laice, promovate în mass – media. Este îmbucurător faptul că de la an la an a crescut atât numărul formațiilor cât mai ales calitatea repertoriului, prin colinde tradiționale. Aceleași colinde în variante multiple care diferă de la sat la sat se deosebesc atât ca linie melodică cât și ca texte. Ar fi interesant ca folcloriștii să se preocupe de culegerea acestor „bijuterii folclorice” cu care să alcătuiască culegeri prin care să transmită tradițiile creștine pentru viitorime.

Este lăudabil faptul că aceste inițiative și preocupări pentru organizarea unor asemenea evenimente le întâlnim în biserici, unde preoți ajutați de consilieri și alți credincioși reușesc să mobilizeze sute de colindători cu care să organizeze manifestări creștine, adevărare.

FESTIVALUL DE COLINDE – EDIȚIA JUBILIARĂ.

La această ediție și-au anunțat participarea 27 de grupuri de colindători  și interpreți vocali. Festivalul a fost dominat după cum era firesc de grupuri de copii. În tradiția creștină, copiii sunt adevărații colindători, care umblă pe la toate casele vestind marea sărbătoare a Nașterii Pruncului Iisus. Puritatea și curățenia lor sufletească îi transformă în ambasadorii marelui praznic. Vocile cristaline a celor 250 de colindători copii, proveniți din satele de pe Valea Crișului Repede, au răsunat timp de 3 ore în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd. La secțiunea adulți șase grupuri de colindători au întregit spectacolul. Noutățile ediției jubiliare au fost: Televiziunea „Favorit” care a filmat întregul spectacol și care poate fi vizionat  la TV Favorit în data de 23 decembrie orele 20,30 iar la TTV Oradea în zilele de 25-27 decembrie.

Elementul surpriză, a fost parada portului popular autentic și variat reprezentând, specificul localităților pe care le-au reprezentat colindătorii. Parada a urmat un traseu prin centrul orașului, colindătorii fiind admirați și aplaudați de sute de cetățeni, unii iau însoțit iar mulți iau filmat și pozat. Apoi în Piațeta „Mihai Viteazul” grupurile reunite au cântat „O ce veste minunată” după care sau îndreptat spre biserica organizatoare.

Mulțumim pe această cale Poliției orașului Aleșd care a asigurat deplasarea în condiții optime a coloanei de colindători.

La ora 14 în biserica organizatoare, plină până la refuz (cca 500 de spectatori), a început festivalul. În deschidere preotul paroh dr. Ovidiu Bocșan principalul organizator al evenimentului, a vorbit despre colinde și însemnătatea lor ca vestitoare a Nașterii Mântuitorului și a rostit alături de cei prezenți „Tatăl Nostru”. Spectacolul a fost deschis de Corul „Glasul Credinței” al Bisericii dirijat de prof. Matei Șunea, după care a urmat o scenetă cu titlul simbolic „Nașterea lui Iisus interpretată de un grup de tineri ai Ansamblului „Cetatea Șoimilor” din Peștiș. Secțiunea copii a adus în fața Sfântului Altar un nou grup coral de copii „Heruvimii”, al bisericii organizatoare, dirijat de prof. Corina Ionescu.

De remarcat participarea grupului „Moștenitorii cântecului” al Palatului copiilor din Oradea, precum și grupul de colindători ”Lotus” din Sânmartin, care prin ținută, repertoriu și interpretare , au dat valoare spectacolului. O remarcă specială pentru  Ansamblul „Moșuț junior din Vadu Crișului , Ansamblul folcloric din Roșia, precum și Ansamblul „Cununa de pe Criș” din Tilecuș. 

Au colindat apoi: Grupul Grădiniței cu program Prelungit Aleșd, al Liceului din Borod, al școlilor gimnaziale din Lugașul de Sus, din Remeți, Bulz, Călățea, al Biserici din Peștiș. O notă specială pentru originalitate, interpretare și costume merită solistele: Viorica Marc Bulzan, Andreea Suciu, Monica Blaga, Ile Mădălina și tânăra și talentata Daiana Marușca, care a fost și prezentatoarea spectacolului. La secțiunea adulți, au impresionat câteva ansambluri de semi profesioniști, care sau remarcat în spectacole, concursuri și festivaluri în județ și în țară: „Dubașii” și „Datina” din Hotar și Aleșd, „Craii Măgurii”din  Bucea județul Cluj, Grupul de colindători din Borod și cel din Luncșoara. Alături de ei a apărut în peisajul folcloric al orașului Aleșd, Ansamblul folcloric „Cetatea Șoimilor” din Peștiș, prin pasiunea inimosului Gabi Tanc.

Menționăm că organizatorii au răsplătit „corinda” cu diplome și daruri conform tradiției.

La reușita evenimentului și-au adus aportul: Primăria orașului Aleșd, Claudia Filip – Fildenis, Petru Marușca, Avram Lup, Doina Lele, Ioan Todoș, Cristian Cacuci, Ovidiu Pavel și Urs Florian. Organizatorii le mulțumește pentru gestul lor, care împreună cu eforturile celor care sau implicat, au adus pentru locuitorii orașului Aleșd spiritul Crăciunului și clipe fericite.

             

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

37,080FaniÎmi place
1,738CititoriConectați-vă
1,002CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,790AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI