Festivalul de colinde ajuns la ediția a XIII-a organizat de Biserica ortodoxă „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Aleșd, preot paroh dr. Ovidiu Bocșan, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria orașului Aleșd, se constituie un promotor al sărbătorilor creștine ce marchează luna decembrie, începând cu Sfântul Ierarh Nicolae și continuând cu praznicul Nașterii Domnului. Inițiat cu 13 ani în urmă, festivalul și-a propus să revigoreze tradiția creștină, să aducă în actualitate vechile colinde, care ne-a marcat copilăria la mulți dintre noi.
“Ca și organizatori, ne bucurăm că am reușit de-a lungul celor 13 ediții, să atragem cât mai mulți colindători copii, care alături cu cei mai în vârstă au întins un arc peste timp în lumea de poveste a satului, când ulițele în prag de sărbătoare răsunau de colindători. Alături de frumoasele colinde sau promovat și costumele populare, unele cu o vechime ce trece de Centenar, ce au întregit tradiția. S-a reușit prin acest festival, ca și prin alte manifestări de gen, să se cultive dragostea pentru costumul popular, pentru îmbrăcarea lui la sărbători ca pe un strai de sărbătoare. Devenind o manifestare de referință pentru Valea Crișului Repede, Festivalul a primit binecuvântarea P.S. Sofronie Episcopul Oradiei, întrucât și bisericile din zonă s-au implicat în crearea unor grupuri de colindători“, a precizat părintele paroh Ovidiu Bocșan.
Festivalul a început cu un scurt cuvânt al părintelui paroh Ovidiu Bocșan, urmat de Corul „Glasul Credinței” al Bisericii gazdă, condus de prof. Matei Șunea, care prin cele două colinde frumos armonizate a creat un cadru sărbătoresc. La ediția a XIII-a, au răspuns invitației grupuri de colindători copii de la ”Moștenitorii cântecului” din ORADEA, ”Floare de Lotus” din Sânmartin, Biserica Valea Mare, Biserica Lugașu de Sus, de la școlile din Beznea, Aștileu și Roșia, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Liceul Teoretic ”Constantin Șerban” Aleșd, ”Cantus Roman” Aleșd și de la grupul vocal Onix. Acestora l-i sau alăturat corul Bisericii din Vadu Crișului și grupul de colindători adulți din Peștiș. În total au încântat sutele de spectatori prezenți cu vocile lor cristaline și inocente peste 200 de colindători copii, care conform tradiției au fost răsplătiți cu pachete (mere, nuci, dulciuri), prin bunăvoința unor credincioși: Filip Claudia (Fildenis), sponsor permanent al festivalului, alături de familiile Todoca Ioan, Todoș Ioan, Avram Lup, Ardelean Cristian, Marușca Petru și a membrilor Consiliului Parohial.
De un real succes s-a bucurat grupul de colindători din Hotar, „Dobașii”, care împreună cu Ansamblul folcloric „Datina” coordonați de prof. Cristian Strugar, păstrează nealterat obiceiul colindului străvechi. Colindele din satul Hotar denumite de localnici „corinzi”, reprezintă un reper important al folclorului bihorean prin autenticitatea acestora, respectiv prin modul special în care se mergea la colindat folosind unul din instrumentele arhaice, anume „dobele”, motiv pentru care colindătorii adulți au fost numiți „Dobașii” din Hotar. Alte două grupuri de colindători adulți au fost cele din Luncșoara, coordonator Botici Nicolae și cea din Borod coordonator Nicu Gârz. Au impresionat prin autenticitatea, vechimea și interpretarea colindelor cât și prin costumația purtată de colindători, care poartă patina vremii. Costumele bărbătești ale colindătorilor din Borod s-au confecționat având ca model elemente foarte vechi găsite pe la bătrâni.
Festivalul a avut ca invitați: „Moștenitorii cântecului” de la Palatul copiilor din Oradea, grup de 35 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, coordonator Anamaria Turc Gal, care sau remarcat prin acuratețea interpretării unor colinde vechi prelucrate. Cireașa de pe tort, la reprezentat prezența doamnei Florica Bradu, nume emblematic în lumea interpreților de folclor și a grupului Aușana, care ne-au încântat cu frumoase colinde. Sfârșitul apoteotic al festivalului, la constituit un cor ad-hoc al celor prezenți în biserică,care au cântat „Trei păstori”.





