FESTIVAL DE COLINDE CREȘTINE (foto-video)

1089
FESTIVAL DE COLINDE CREȘTINE
Foto ©️ AlesdOnline

Tradițiile la români sunt elemente definitorii ale istoriei și identității naționale. Ele au apărut odată cu poporul român și vor dăinui peste veacuri. Ele oglindesc modul de viață al oamenilor exprimat prin cântec, joc, artă și redă sentimente și gânduri. Fiecare popor  își are tradițiile sale care îl identifică. Tradițiile la români sunt strâns legate de creștinism, care le-a orientat spre credință și biserică. Așa au apărut obiceiurile și tradițiile creștine, care înnobilează sufletele credincioșilor. Ele sunt caracteristice sărbătorilor din calendarul creștin –ortodox, ocazie prin care sunt organizate manifestări cultural – artistice, în biserici și înafara lor.

Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos (Crăciunul) a prilejuit cele mai multe obiceiuri și tradiții. Dintre acestea colindele sunt cele mai frecvente în preajma sărbătorilor de iarnă. Ele transmit spiritul Crăciunului și îi pregătesc spiritual pentru întâmpinarea venirii pe lume a pruncului Iisus. 

Pentru păstrarea și transmiterea acestor bogății ale folclorului creștin, Biserica ”Nașterea Sfântului Ioan” din Aleșd, organizează de 12 ani, la începutul lunii decembrie un festival de colinde creștine. Aflat la cea de-a 12-a ediție, deși în condiții de pandemie și restricții, manifestarea a fost o reușită, chiar prin numărul restrâns de formații participante. Eforturile consilierilor și a preotului paroh, au făcut ca să se reînvie tradiția legată de colinde.

Cuvântul de început al festivalului a fost rostit de preotul paroh dr. Ovidiu Bocșan, care a prezentat o scurtă istorie a colindelor creștine, insistând asupra beneficiilor spirituale ale acestora. Au răspuns invitației: Corul de femei „Glasul Credinței” al Bisericii gazdă, Grupul coral bărbătesc al Bisericii, Grupul coral „Heruvimii”al copiilor pregătit de prof. Lele Felicia și Ramona Hopidea, Grupul de copii din Lugașul de Sus, Grupul de copii și adulți al Bisericii din Valea Mare condus de preot Pavel Gavril, Grupul de colindători din comGepiș condus de preotul Dan Iluță. Au colindat de asemenea soliștii; Ina Rus, Daiana  Marușca, și preotul paroh Ovidiu Bocșan.

Festivalul s-a încheiat cu vestitul grup de colindători ai Bisericii din Borod, care au încântat prin costumația lor originală și colindele arhaice pe care le-a interpretat.

La final colindători și spectatori au cântat împreună ”Trei Păstori”, după datină colindătorii au primit colaci iar copiii pachete cu dulciuri. De remarcat că majoritatea colindătorilor au fost copii.

Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.