EMISIUNEA „FRAȚI DE VIȚĂ” ÎN VIZITĂ LA ALEȘD

1505

Prin eforturi și demersuri susținute ale Asociației pomiviticole „Piatra Șoimului” din Aleșd, președinte ing. Pusztai Alexandru și cu sprijinul consistent al d-lui prof. univ. dr. Dorin Popa, din anul 2019 zona Aleșd a revenit în arealul viticol al țării. Această recunoaștere s-a realizat prin eforturile colective ale viticultorilor aleșdeni, care au transformat activitatea viticolă într-o pasiune, într-un cult al viei și vinului.

Astfel, vinurile produse de ei prin calitate, au câștigat prestigiu și medalii la diferite concursuri în județ și în țară. Concursurile organizate la Aleșd în ultimii 15 ani, au oferit spre jurizare peste 100 de probe în fiecare an,dintre care , de regulă peste jumătate au fost premiate. Consacrarea națională a vinurilor din Aleșd a venit odată cu concursul „Viile Ardealului” ediția a XX-a jubiliară, organizată la Aleșd, ocazie prin care juriile care au apreciat probele prezentate au lăudat vinurile producătorilor din zona Aleșd, pe care le-au recompensat cu medalii și diplome. Tot aici se pot aminti și cele două festivaluri dedicate viei și vinurilor , care au popularizat vinurile și viticultorii din Aleșd, devenind cea mai bună propagandă pentru această nobilă meserie. 

Urmare a acestor realizări, Adrian și Cătălin Păduraru, realizatori ai emisiunii săptămânale ”Frați de viță” de la TVR 2, însoțiți de d-l prof. univ. dr. Dorin Popa, au poposit la Aleșd, în 20 aprilie, pentru a vedea la fața locului munca și realizările viticultorilor din Aleșd. Oaspeții au fost întâmpinați la Casa de Cultură a Parohiei Reformate, de către domnii: Pusztai Alexandru președintele Asociației pomiviticolă „Patra Șoimului”, KajantoPal, viceprimar și viticultor, Homonai Gabor, Torok Attila, principalii promotori ai promovării vinurilor de calitate.

Vizita la Aleșd a avut ca obiective de urmărit: colecția de soiuri de viță de vie, podgoriile aleșdului, dispozitivul de fabricat  vin spumos a d-lui Pusztai, precum și degustarea celor mai premiate vinuri. Deși timpul nu a fost prielnic pentru deplasare în plantațiile cu vie, oaspeții au vizitat câteva podgorii, care din păcate nu erau în stare vegetativă., din cauza timpului nefavorabil. În schimb au vizitat crama d-lui Homonai, cu colecția unică de peste 130 soiuri de viță de vie, cartea monografică viticolă a Aleșdului, precum și zecile de trofee obținute de-a lungul timpului.

La domnul Pusztai Alexandru au fost filmate vinificatorul rotativ, invenție pentru care a primit brevet de inventator și instalația de fabricat vin spumos, o instalație de asemenea spectaculoasă. Periplul aleșdean s-a încheiat tot la Casa de Cultură, unde gazdele au amenajat o miniexpoziție cu trofee și diplome, precum și 15 vinuri, premiate pe care oaspeții le-au degustat, alegând 4 soiuri pentru o viitoare expoziție internațională.

Această vizită se înscrie în acțiunea de popularizare a viei și vinului din zona Aleșd, precum și includerea acesteia într-un circuit turistic. Filmările și concluziile fraților Păduraru vor constitui subiectul unei emisiuni „Frați de Viță” ce se va difuza într-o sâmbătă din luna mai, dată pe care o vom anunța din timp.

Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.