21.2 C
Aleşd
miercuri, 22 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Elevii Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman” din Aleșd s-au numărat printre câștigătorii Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colindaˮ (foto-video)

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  
 

Un grup de 12 elevi de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman” din Aleșd a obținut unul dintre Premiile I acordate în cadrul Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colindaˮ. Elevii au fost pregătiți de doamnele profesoare Ionescu Corina, Irimescu Livia și Hopidea Ramona.

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda” s-a desfășurat miercuri15 decembrie 2022, în Era Shopping Park Oradea. Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Primăria Municipiului Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Asociația Părinți pentru ora de religie și Sindicatul Liber din Învățământ, organizează anual un eveniment care confirmă păstrarea vie a colindelor românești. Festivalul adună elevii din școlile bihorene care doresc, alături de dascălii lor, să promoveze o parte din bogăția tradițiilor românești: portul popular, ritmurile muzicii populare și cuvântul care transmite semnificația Crăciunului.

Doamna profesoară de muzică Ionescu Corina a colaborat cu doamnele profesoare de religie, Irimescu Livia și Hopidea Ramona, dar și cu un rapsod popular din Groși, domnul învățător Vance Gavril. Colindele interpretate (,,Aceasta-i zi de Crăciunu” și ,,Sfântul Petru”) sunt culese pe Valea Gepișului.

Ciprian Blejan

Mândră de colindătorii ei, doamna profesoară Ionescu Corina, a spus: ,,Am avut bucuria de a lucra cu niște elevi talentați și dornici să ducă mai departe  frumusețea colindelor tradiționale locale și să îmbrace costumul popular autentic. Au câștigat, pentru că au impresionat juriul prin: originalitatea interpretării, costumul popular, dicție, expresivitate și ținută scenică.” 

Merită menționați elevii câștigători: Tomoioagă Carla, Ilea Dana, Pinghac Ianka, Șoș Ionuț (clasa a VI-a), Vandici Dayana (clasa a VII-a), Bârțan Florin, Gherlea Radu, Brândaș Ioana, Dios Giulia, Popa Medeea, Hopidea Andrada, Popa Bianca (clasa a IX-a B).

Aceștia au participat, alături de ceilalți colindători, la o paradă prin centrul orașului. Au ajuns, de asemenea, și la Biserica cu lună, dar și la Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Primiți în sala mare, colindătorii au încântat auditoriul, care i-a felicitat pentru contribuția la păstrarea tradițiilor noastre.

Îi felicităm pe colindătorii noștri talentați și pasionați și le mulțumim pentru valorificarea și promovarea obiceiurilor tradiționale locale prin care se demonstrează că românul este talentat și credincios și că își mai face timp să asculte colinde vechi, dar dătătoare de viață.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,531FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI