EFICIENȚĂ ENERGETICĂ LA SPITALUL TBC ALEȘD (video)

483
Ioan Todoca
Foto ©️ AlesdOnline

Pe agenda priorităților pe care le are în vedere primarul orașului Ioan Todoca și se preocupă de implementarea lor, se află învățământul și sănătatea. Fost manager al spitalului orășenesc, pe care la ridicat la standard european, apreciat la vremea respectivă de miniștrii sănătății și alți demnitari, Ioan Todoca, actualul primar al orașului se implică și în continuare pentru ca spitalul orășenesc să confirme așteptările comunității atât din punct de vedere managerial cât mai ales pentru servicii medicale de calitate.

Recent la sediul primăriei a avut loc ceremonia de semnare a contractului de execuție a lucrărilor din cadrul proiectului „Îmbunătățirea parametrilor tehnici și funcționali a secției exterioare de pneumologie TBC „ în vederea creșterii eficienței energetice, finanțată prin Programul Operațional Regional, Axa 3. La eveniment au fost prezenți d-l Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean Oradea  și coordonatorul spitalelor din județul Bihor pe perioada Covid 19. A participat de asemenea d-l Florin Creț, managerul spitalului orășenesc Aleșd.

Valoarea proiectului este de 4.275.347, 16 lei, din care 193.632,64 lei reprezintă contribuția orașului Aleșd. Clădirea supusă proiectului este construită în anul 1894, perioadă în care  s-a instalat patina vremii. Acest corp de clădire, ce urmează să fie reabilitat deservește secția de pneumologie TBC. În cadrul acestor lucrări se dorește eficientizarea energetică a clădirii.

Sunt stabilite următoarele lucrări: – refacerea izolației de pe fațadă; – înlocuirea tâmplăriei; – reabilitarea termică a sistemului de încălzire prin pompe de căldură reversibile; – montarea de panouri fotovoltaice; – Se vor monta corpuri de iluminat cu senzori de prezență; Se reface rampa de acces în clădire și se montează un lift.  În afara acestui proiect, Primăria Aleșd a mai depus proiecte pe sănătate, pe fonduri nerambursabile.

Modernizarea și dotarea unui nou ambulator având ca locație fosta bancă agricolă, în valoare de 2.300.000 euro. Un alt proiect depus la Ministerul Sănătății, în sumă de 2.600.000 lei, vizează eficientizarea termică și înlocuirea sistemului de încălzire la spitalul orășenesc. În aceiași sferă se înscrie și dotarea Spitalului Aleșd cu un aparat de radiologie digital și două ecografe, prin Proiectul Strategic din cadrul Programului RO –HU. Aceste dotări se datoresc d-lui Gheorghe Carp, căruia primarul Ioan Todoca i-a transmis mulțumiri.

În cuvântul său, d-l Gheorghe Carp a făcut o scurtă radiografie a stadiului eficient de stăpânire a răspândirii virusului Covid 19, în județul Bihor, aducând mulțumiri, cetățenilor, organelor locale și în mod special personalului medical, poliției, jandarmeriei  și ISU Bihor.

Nicu Răcuciu
Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.