Duminica Floriilor, ziua în care prăznuim Intrarea Mântuitorului în Ierusalim

142

Duminica Floriilor este ziua în care prăznuim Intrarea Mântuitorului în Ierusalim şi care marchează ultima săptămână din viaţa Sa pământească.

 

Din această zi începe Săptămâna Patimilor, când în toate bisericile se oficiază seara Deniile. Credincioşii participă la aceste slujbe însoţindu-l pe drumul crucii pe Hristos, până la răstingnirea Sa şi apoi Învierea.

Poporul descoperă că Hristos este Mesia cel aşteptat și că nu mai trebuie să aştepte. Împăratul este însă unul atipic, este smerit, astfel că intră în Ierusalim pe un asin.

Primirea Sa este triumfală, poporul este entuziasmat datorită învierii lui Lazăr din mormânt (simbol al învierii viitoare a neamului omenesc), minune sărbătorită în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor.

Se împlineşte astfel profeţia lui Zaharia: „Bucură-te foarte fiică Sionului, veseleşte-te fiică Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine drept şi biruitor, smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei” (Zaharia IX, 9).

Mulţimea l-a întâmpinat pe Hristos ținând în mâini ramuri de finic şi cântând de bucurie, iar noi purtăm de Florii ramuri de salcie sfinţită, salcia fiind nelipsită la această sărbătoare.
Sunt mai multe legende privind salcia şi utilizarea acesteia în procesiunea de Florii. Una dintre legende povesteşte cum Maica Domnului, potrivit ziarullumina.ro.
Grăbindu-se spre locul unde era Fiul ei răstignit, a ajuns la malul unei ape curgătoare vijelioase. Acolo, ea s-a rugat la toate plantele din jur să o ajute să treacă apa, însă nici una dintre ele nu s-a îndurat de lacrimile ei, cu excepţia salciei care şi-a aplecat o creangă şi a ajutat-o să treacă pe malul celălalt. În semn de mulţumire, Maica Domnului a hotărât ca ramurile de salcie să fie duse la biserică, în ziua de Florii.
Textul evangheliei din Duminica Floriilor

„Iar când s-au apropiat de Ierusalim și au venit la Betfaghe, la Muntele Măslinilor, atunci Iisus a trimis pe doi ucenici, zicându-le: Mergeți în satul care este înaintea voastră și îndată veți găsi o asină legată și un mânz cu ea; dezlegați-o și aduceți-o la Mine. Și dacă vă va zice cineva ceva, veți spune că-i trebuie Domnului; și le va trimite îndată. Iar acestea toate s-au făcut, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proorocul, care zice: «Spuneți fiicei Sionului: Iată Împăratul tău vine la tine blând și șezând pe asina, pe mânz, fiul celei de sub jug». Mergând deci ucenicii și făcând după cum le-a poruncit Iisus, au adus asina și mânzul și deasupra lor și-au pus veșmintele, iar El a șezut peste ele. Și cei mai mulți din mulțime își așterneau hainele pe cale, iar alții tăiau ramuri din copaci și le așterneau pe cale, iar mulțimile care mergeau înaintea Lui și care veneau după El strigau zicând: Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 1-9).

În Duminica Floriilor, Biserica a rânduit să fie dezlegare la pește.

AlesdOnline.ro va ureaza La multi ani tuturor sarbatoritilor de ziua numelui!flori-lma

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.