Containere de colectare selectivă din Aleșd, pline ochi

1106
Containere colectare selectivă Aleșd
Foto fan AlesdOnline

Foarte multe dintre noile containerele pentru reciclarea selectivă din Aleșd sunt pline ochi, mai ales cele în care se strâng hârtia şi plasticul. Oamenii care veneau să arunce deşeurile, ori le lăsau lângă pubele, ori le înghesuiau împingând în recipientele respective plasele pe care le aduceau.

Un cititor al AlesdOnline ne-a sesizat faptul că tomberoanele pentru reciclarea selectivă, amplasate în zona blocurilor, sunt arhipline.

„Iata la ce nivel de civilizatie suntem. Asa arata tomberoanele pentru colectare selectiva, la mai putin de o saptamana de la instalare. Burdusite pana la refuz in toate compartimentele, cu cartoane si ambalaje provenite probabil de la magazinele din zona. Poate va lua masuri primaria pentru preluarea acestor deseuri direct de la magazine.“, a declarat cititorul AlesdOnline.

Containere Aleșd

Porblema este întâlnită și în alte zone ale oraşului, containerele noi fiind ticsite cu deşeuri.

„Cred, totuşi, că şi oamenii sunt de vină pentru că nu aruncă în ele ce ar trebui. Mulţi nu ţin cont de faptul că trebuie să pună hârtie la hârtie sau sticlă la sticlă. Este foarte posibil ca pubelele să se umple mult mai repede din această cauză“, a declarat un bărbat care locuieşte pe strada Ciocârliei.

Update: AlesdOnline s-a deplasat in teren si a vazut punctul de colectare, unde locuitorii nu sunt inca sau nu doresc sa fie obisnuiti sa colecteze gunoiul in mod selectiv. Tomberoanele nu erau pline cu gunoi însă au fost blocate cu ambalaje și cu saci cu flacoane goale care nu au încăput pe gurile de vizitare. Deci nivelul de civilizație pare să fie de vina.

Reprezentanţii SC Salubri SA spun că s-a constatat neutilizarea corespunzătoare a containerelor de colectare selectivă fiind blocată doar ușa de acces. Practic, persoanele au considerat că nu mai este nevoie să introducă bucată cu bucată gunoiul și au lăsat sacii cu gunoi plini blocând utilizarea containerelor.

Pentru a preveni situațiile descrise anterior, SC Salubri SA va desfășura, acțiuni de supraveghere la bateriile de colectare selectivă amplasate pe domeniul public și roagă utilizatorii să utilizeze corespunzător bateriile de colectare selectivă, să folosească saci cu dimensiuni mai mici sau să introducă bucată cu bucată deșeurile daca se utilizează saci mari. De asemenea primăria a tipărit instrucțiuni pentru colectarea selectivă, care vor fi distribuite utilizatorilor.

Menționăm și că, după montarea dulapurilor pentru colectare selectivă marea majoritate a utilizatorilor au introdus deșeurile în mod corespunzător, chiar fără a fi informați privind modul de colectare selectivă.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.