Comoara din pădure de la Aleșd. Doi tineri au găsit 379 de monede vechi de peste două mii de ani

9680
Comoara din pădure de la Aleșd-800x450
Foto © AlesdOnline

2 tineri din Aleșd, Florin Avram și Cristi Rusu, pasionați de istorie și legende, posesori autorizați a unor detectoare de metale, în dorința de a găsi urme din cele două războaie mondiale pe meleaguri bihorene, au descoperit, întâmplător urme istorice de aproximativ 2.000 de ani, într-un tezaur de monede(denari romani).

 

Locul descoperirii se află în Peștiș, pe Valea Morii. La o adâncime de cca. 30.cm. detectorul a reacționat, iar tinerii s-au aflat în posesia unui tezaur alcătuit din 379 monede de argint din epoca romană.

„A fost o mare surpriză şi când am săpat şi am văzut ce era acolo, nu-mi venea să cred”, spune Cristi Rusu.

Fiind conștienți de valoarea descoperirii lor, tinerii povestesc de emoția care i-a cuprins și cu mâinile tremurânde le-au adunat împreună cu 3 bucăți de ceramică romană cu care au fost acoperite. Le-au spălat de pământ și au invitat în aceeași seară pe d-l primar al orașului Ioan Todoca, împreună cu care le-au numărat. În aceeași seară (marți) l-au sunat pe d-l Aurel Chiriac, director al Muzeului Țării Crișurilor, care a doua zi, miercuri, 3 octombrie, împreună cu d-l Doru Marta, istoric, sau deplasat la Primăria Aleșd, unde pe bază de proces verbal au preluat tezaurul, urmând ca specialiști în numismatică să cerceteze și să evalueze corect valoarea tezaurului.

Conform legilor în vigoare, cei doi tineri vor fi recompensați. După evaluarea de către specialiști va fi organizată o conferință de presă, la Aleșd, iar tezaurul va deveni exponat în cadrul Muzeului Țării Crișurilor.

 

Urmărește-ne și pe Google News