Unul dintre cele mai importante obiective turistice şi istorice din zona Aleşdului urmează a fi restaurat şi adus în circuitul turistic naţional şi internaţional.
Administraţia aleşdeană, a câștigat un proiect cu finanţare din fonduri europene în valoare de peste 2 milioane euro pentru transformarea Cetăţii Piatra Şoimului, dar şi a zonei, într-un punct de atracţie turistică.
Pentru realizarea proiectului, fortăreaţă medievală a făcut obiectul unor cercetări arheologice realizate de specialişti ai Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, necesare înaintea demarării lucrărilor de reabilitare.
„Lucrarile vor consta in, excavarea pamantului din interiorul amplasamentului, consolidarea si extinderea zidurilor cetatii, reconstructia donjonului (cea mai veche parte a cetatii) si ridicarea acestuia cu cel putin un nivel, crearea unei incaperi pentru un centru expozitional, facilitare acces pietonal si auto, semnalistica si multe altele. Estimam, ca in luna iunie sa avem o prima campanie de cercetare arheologica necesara realizarii fazei urmatoare a proiectului tehnic„, a precizat Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd.
Cetatea Piatra Şoimului este cunoscută în literatura de specialitate ca fiind una dintre fortificaţiile timpurii din zona Crişanei.