Cetatea Piatra Şoimului, azi în ruine, este situată pe o stâncă la cca 5 km nord de oraşul Aleşd, în Munţii Plopişului.

2821

E nevoie doar de o plimbare  de 2 ore  pentru a-ți arăta ţie şi a le demonstra şi tuturor celor care te însoţesc, că întoarcerea în timp este posibilă.

 

Cetatea Piatra Şoimului, azi în ruine, este situată pe o stâncă la cca 5 km nord de oraşul Aleşd, în Munţii Plopişului.

Pe jos, din Aleşd se poate ajunge la cetate în aproximativ 2 ore, trecând prin satul Peştiş şi apoi urmărind drumul forestier ce urcă pe valea Şoimului – pârâu ce izvorăşte din Munţii Plopişului.
Cetatea a fost construită în secolul XIII de către judele regal Pál sau fiul Miklós, urmași ai familiei de nobili Geregye,  prima atestare a acesteia datând din anul 1306. În decursul a 300 de ani, cetatea este stăpanită de diferiti nobili și un principe. Între anii 1658-1660, cetatea s-a aflat in posesia domnitorului Țării Românești, Constantin Șerban Basarab. În anul 1711, în urma semnării tratatului de pace de la Satu Mare, prin care se încheie răscoalele nobilimii maghiare din Ardeal, împotriva ocupației habsburgice, cetatea a fost distrusă de către trupele imperiale austriece. În ciuda faptului ca în momentul de față mai există doar ruinele cetății, vizitatori sunt interesati nu doar de istoricul locurilor, ci si de pitorescul locului si atmosfera oferită de zidurile cetății.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.