BISERICA INSTITUȚIE DE EDUCAȚIE MORAL – CREȘTINĂ

496
 

În societatea actuală se petrec schimbări esențiale în modul de percepție a vieții sub influența democrației occidentale. Aceste influențe se manifestă în rândul tineretului, care adoptă un comportament libertin și toxic. Tineretul de azi, nu are o conduită normală, firească, statul nu are o strategie pentru educarea lui, normele de conduită morală rămân să fie implementate de familie și școli. De aceea sunt importante alte instituții și ONG-uri, care au preluat o parte din obiectivele educative, suplinind instituțiile statului. Tot mai des se afirmă în acest sens bisericile ortodoxe, care prin activități atractive reușesc să apropie tineretul spre credință, aport important în  educația moral creștină.

 

Un exemplu care merită să fie urmat și de alte biserici, îl reprezintă activitatea permanentă și complexă pe care o desfășoară Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Aleșd, cu tineretul  Amintim în acest demers jurnalistic: Festivalul de pricesne pentru coruri de copii, Festivalul obiceiurilor și a datinilor creștine din preajma Crăciunului, înființarea corului de copii „Heruvimii”cu activitate permanentă și nu în ultimul rând tabăra Creștină aflată la ediția a doua. Această tabără a fost organizată de „Asociația Filantropia, sucursala „Sfânta Cuvioasă Parascheva„, Biserica Nașterea Sfântului Ioan, în parteneriat cu cele două licee din localitate. Cu durata de 5 zile , în ultima săptămână din vacanță, tabăra a stabilit un program variat și atrăgător la care au participat 70 de tineri de diferite vârste. Îndrumați și consiliați de părintele paroh dr. Ovidiu Bocșan și de profesoarele de religie, participanții au audiat și sau implicat interactiv în tematica propusă. În prima zi, la baza discuțiilor s-a aflat probleme  ale lumii contemporane, mai ales întâlnite în rândul tinerilor (droguri, băutură, bulying) etc. 

Au susținut tematica: dr. Alina Szabo, psiholog Flavia Bocșan, moderator părintele paroh. Tema foarte actuală a trezit interesul copiilor, care au pus întrebări și au comentat tematica. Genericul activității a fost „nădejde, dragoste, credință”. În final participanții au așternut pe bilețele ideile cu care au rămas și propuneri pentru o viitoare întâlnire.

Ziua a doua a fost dedicată sportului. Sub îndrumarea prof. Adrian Koșa, copiii au participat la jocuri sportive, concursuri dotate cu premii în, materiale sportive. Cea mai atractivă activitate a fost trasul cu arcul la țintă.

Miercuri, Sărbătoarea Sfintei Maria, copiii au audiat Sfânta Liturghie după care sau cântat pricesne, iar Daiana Marușca a susținut un mini recital. Sau recitat poezii închinate Sfintei, iar prof. Monica Debreczeni a organizat un atelier de pictură religioasă. Atracția zilei a fost toboganul gonflabil montat în curtea bisericii, care a fost populat atât de copii cât și de adulți. La sfârșitul activității copiii au fost serviți cu bograci, sponsorizat și pregătit de Cristi Cacuci.

Ziua de joi a fost cea mai atractivă activitate, care s-a desfășurat printr-o excursie pe ruta Aleșd, Șimleu, Jibou, Mănăstirea Bic. La Șimleu excursioniștii au fost primiți cu multă căldură de PS. Petroniu Episcopul Sălajului cu care sau întreținut și au conversat. Prin bunăvoința Prea Sfinției Sale, copiii au luat masa de prânz la Mănăstirea Bic, unde au susținut și un recital de pricesne în biserica mănăstirii. După vizitarea Grădinii Botanice din Jibou, încântați de cele petrecute sau reîntors la Aleșd.

Vineri s-a făcut bilanțul activităților din tabără, copiii au primit diplome având genericul: „Mă joc, mă distrez, mă rog”, iar profesorii: Lele Felicia, Hopidea Ramona, Irimescu Livia, Koșa Adrian, Debreczeni Monica, precum și dr. Alina Szabo și Flavia Bocșan au primit diplome de apreciere.

La reușita întregii manifestări și-au adus un aport substanțial familiile: Gancea, Marușca, Lup, precum și Dorina Blaga, Adriana Pușcău Cristi Cacuci și Cristi Mihuț. Organizatorii le transmite calde mulțumiri.

 

Urmărește-ne și pe Google News