Autorecenzarea online se PRELUNGEȘTE

191

Autorecenzarea online se prelungește cu aproape două săptămâni în țara noastră. Deși ar fi trebuit să se încheie astăzi această etapă, Institutul Național de Statistică a decis să fie prelungită până pe 27 mai, având în vedere numărul mare de accesări pe platformă. 

 

În cele două luni de când cetățenii s-au putut recenza singuri pe internet, peste 40% dintre români au completat chestionarele.

Pași pentru înregistrare online

Ca să se autoînregistreze, fiecare persoană cu reședința obișnuită în România, trebuie să parcurgă doi pași:

  • Pasul 1: se va accesa situl www.recensamantromania.roSe va apăsa butonul Platformă autorecenzare. Se va completa un formular de preînregistrare pentru toți membrii gospodăriei cu date privind adresa gospodăriei, CNP -urile membrilor gospodăriei și o adresă de email.
  • Pasul 2: completarea chestionarului individual. Se accesează la linkul primit pe adresa de email indicată la preînregistrare. Preînregistrarea de la pasul unu este necesară pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual. Acest chestionar individual va avea precompletate datele identificate în sursele administrative.

Dreptul la zi liberă plătită

Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat. Ziua liberă plătită se acordă în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode.

Accesarea Certificatului de confirmare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare) se va putea face în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator, în cazul în care va dori să verifice acest lucru. Pe site-ul recensământului va exista un buton care va trimite la dovada autorecenzării.

Beneficiile autorecenzării: protecția proprie și a familiei împotriva SARS-Cov 2 prin evitarea contactului cu recenzorul, gestionarea timpului liber conform preferinţelor, precum și asigurarea calităţii răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.

Amenzi între 1000 și 5000 de lei pentru persoanele care refuză să furnizeze date sau să primească recenzorii

DRS precizează că rezultatele recensământului sunt extrem de importante. Toate instituţiile locale, judeţene sau centrale vor utiliza aceste date pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială sau pentru a elabora strategii de dezvoltare.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii.

Potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.