În urmă cu două săptămâni, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea anunţa finalizarea anchetei în celebrul caz al Danielei Moca, individa care, având un birou într-o încăpere a Baroului din incinta fostului sediu al Tribunalului Bihor, se dădea drept executor judecătoresc şi a păcălit astfel 11 persoane, de la care a încasat peste 1 milion de lei pentru case şi terenuri vândute doar pe hârtie.
Daniela Moca a pornit afacerea cu „imobiliare” în timp ce era angajata unui Birou de copiat acte deţinut de soţul unei avocate din Baroul Bihor, cu punct de lucru în fostul sediu al Tribunalului. Biroul era amenajat în aşa-zisa „cameră a robelor” (primită legal de Barou, pentru servicii de asistenţă judiciară, dar folosită de avocaţi ca garderobă şi refugiu pentru redactarea unor acte) şi a fost transformat rapid într-o veritabilă agenţie imobiliară.
Verificările au scos la iveală că toate cele 11 victime identificate de procurori au apelat la Moca prin intermediari – prieteni, rude sau cunoştinţe – care auziseră şi ei de la alţii că femeia e „expertă” în domeniul imobiliarelor şi are relaţii printre toţi executorii. Unii o ştiau de „grefieră la Tribunal”, pentru că o văzuseră zilnic pe holurile instanţei, alţii de executor, cum e şi cazul lui Tudor Matiş, amicul parohului Ovidiu Bocşan de la Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul Aleşd.
Bocşan a ajuns „uşurat” de 19.000 euro, plătiţi femeii în contul unui apartament cu două camere pe care voia să-l cumpere fiicei sale, studentă în Oradea. „Matiş mi-a spus că are o cunoştinţă executor judecătoresc, persoană de încredere, iar acesta poate să îmi rezolve cumpărarea unui asemenea apartament mai ieftin, în cadrul unei executări silite”, se arată într-una din depoziţiile preotului, care a recunoscut că, deşi în joc erau sume mari de bani, n-a verificat-o pe femeie, mergând pe mâna prietenului său.
Doar să aibă de la cine-şi recupera banii…
Citește articolul complet pe eBihoreanul.ro