„19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor” – la Liceul Teoretic “Constantin Șerban” Aleșd (foto-video)

553
Liceul Teoretic “Constantin Șerban” Aleșd

Pornind de la un studiu potrivit căruia, la fiecare cinci minute, un copil moare ca urmare a violenței, Federația Internațională a Comunităților Educative – Secțiunea România, a lansat în județul Bihor campania ,,19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”, ediția a șaptea . Aceasta s-a desfășurat în perioada 1-20 noiembrie, în diverse unități de învățămând din județ, printre care și Liceul Teortic “Constantin Șerban”, Aleșd.

 

Având ca obiectiv major dorința ca, până în anul 2030, fiecare să contribuie la stoparea violenței împotriva copiilor și tinerilor, campania a avut 19 teme de acțiune, diferite de la o zi la alta a proiectului. Dintre acestea se pot aminti: „Bullying-ul și abuzul în mediul școlar”, „Neglijarea copiilor”, „Exploatarea prin muncă a copiilor”, „Pedeapsa corporală”, „Vânzarea copiilor”, „Pornografia și prostituția infantilă”, „Traficul de copii”, „Practici tradiționale dăunătoare asupra copiilor”, „Copiii străzii”, „Discriminare bazată pe criterii de sănătate/handicap”(tema principală a proiectului în acest an), „Dependența și abuzul de substanțe”, „Malnutriția copiilor”, „Pericolele tehnologiei informației și comunicațiilor și a comunicării virtuale”, „Răpirea copiilor”, „Justiția juvenilă și copiii lipsiți de libertate” ș.a.

Proiectul ,,19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor a fost implementat în cadrul Liceului Teoretic “Constantin Șerban” la toate nivelurile de învățământ: primar, gimnazialși liceal, grație unui efort susținut din partea unui număr de 45 de cadre didactice și diverși colaboratori (psiholog școlar, reprezentanți ai Poliției ș.a.), implicând un număr de 865 elevi.

Activitățile gândite de cadrele didactice, dintre cele mai diverse activități posibile (jocuri de rol, scenete, filmulețe, studii de caz ș.a.), au promovat prietenia, toleranța, egalitatea între semeni, scoțând în evidență pericolele cu care se pot confrunta în zilele de azi copiii și tinerii (pericolele TIC, traficul de copii, violența în diverse medii și forme).

Drept dovadă a sensibilității elevilor liceului la nevoile celor din jur, șirul de activități a culminat cu un Flash Mob, susținut de către aceștia în piațeta din fața Casei de Cultură, Aleșd. Într-un cor, glasurile copiilor militau pentru “o lume mai bună”, fără ură, în care să primeze faptele bune.

Vreau o lume mai bună, să nu mai fie ură

Aș da și zâmbetul din piept, pace să avem.

Iar mai presus de cuvinte, prin faptele noastre bune

Floarea iubirii ce-a ofilit, va înflori.

Liceul Teoretic “Constantin Șerban” Aleșd 2

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.