27.2 C
Aleşd
duminică, 16 iunie 2024
Blue Container Aleșd

110 ani de la prima liturghie organizată în Biserica Catolică ,,Neprihănita Zămislire” din Aleșd

Azi, 2 iunie 2024, s-au sărbătorit 110 ani de la sfințirea bisericii romano-catolice ,,Neprihănita Zămislire” din Aleșd. Membrii comunităţii locale, oaspeţii veniți din satele învecinate, dar și din Slovacia sau din Cehia au participat începând cu ora 13 la Sfânta Liturghie.

Comunitatea catolică din Aleșd sărbătoreşte hramul bisericii, an de an, în prima duminică a lunii iunie. Preotul paroh Peter Kubalak a evocat anul 1913 când, în luna octombrie, au început lucrările pentru construirea bisericii. În doar opt luni, în contextul izbucnirii Primului Război Mondial, biserica este ridicată, iar în prima duminică a lunii iunie a anului 1914 are loc sfințirea lăcașului de cult.

Anul acesta la Sfânta Liturghie au fost prezenţi șase părinți catolici (Mlynarčik Ioan – Protopop în Oradea , Frnka Jaro – Budoi, Ferik Josif – Šerani, Mašcara Ioan – Suplacul de Barcău, Vilček Francisc – Tileagd, Rolnik Martin – Făget), dar și măicuțe de la mănăstirile din Șinteu și din Făget. Enoriașii care au umplut biserica au fost emoționați de cele două procesiuni care au deschis liturghia. Corul din Aleșd și cel din Aștileu au  cântat imnuri religioase și au rostit rugăciuni pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu.

A fost prezent la liturghie și primarul orașului Aleșd, domnul Todoca Ioan care le-a urat celor din comunitățile slovace din zona Aleșd “La mulți ani!” cu ocazia Zilei limbii slovace, dar și cu ocazia împlinirii celor 110 ani ai bisericii catolice.

Biserica “Neprihănita Zămislire” este o moştenire valoroasă pentru aleșdeni, este lăcaşul lui Dumnezeu, în care, de 110 ani, creștinii catolici slovaci și maghiari vin cu speranţa găsirii liniştii sufletești.

În numele comunității catolice slovace îi adresăm părintelui Peter Kubalak cele mai calde gânduri și ne exprimăm aprecierea, mulţumirea şi recunoştinţa pentru misiunea lui în Biserică şi în comunitate. În dezorientarea cotidiană, părintele știe să aducă lumina cuvântului lui Dumnezeu în sufletele tuturor. Acum o săptămână, părintele a organizat, ca în fiecare an în preajma Rusaliilor, pentru copiii trecuți de 7 ani, un moment solemn – Prima Sfântă Împărtășanie.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,716FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI