Szeged-Oraşul Soarelui

478
Piata Domului Szeged

Szeged, al treilea oraş ca si marime din Ungaria situat la numai un sfert de oră cu mașina de la granița Nădlac este o localitate bine ingrijită, cu cladiri spectaculoase, decorate cu sculpturi sau ornamente elaborate, cu un centru pietonal plin de viaţă şi multe spaţii verzi. Se poate lăuda cu peste 2000 de ore însorite pe an,-de aici ăi vine şi numele de Oraşul Soarelui- ceea ce înseamnă ca sunt şanse mari ca să ai parte de o vreme minunată atunci când vizitezi Szegedul. Situat pe malul râului Tisa, oraşul te aşteaptă şi la o sesiune de relaxare, aventură și răsfăț.

 

Aspectul acestui oraş datează de la sfârsitul secolului XIX., când împaratul Ferencz Jozsef l-a reconstruit aproape în totalitate ăn urma unei inundaţii. Printre cele mai reprezentative simboluri arhitecturale ale oraşului se numără uluitoarea Catedrala, Universitatea, Palatul Deutsch cu ornamentele florale din ceramică, Casa Reok , Casa Neagră in stil anglo-romanic, Palatul Grof ce datează din anul1912 sau Teatrul Naţional, cu faţada ornamentată cu statui. Pe lănga acestea, o mulţime de alte clădiri renovate îşi mai păstrează si astăzi aerul imperial. Piaţa Domului, un scuar de aceeaşi dimensiune cu piaţa San Marco din Venetia, 12000 metri pătraţi, unde se organizează anual Festivaluri de Teatru de Vară,  Panteonul Naţional aflat între arcade cuprinde peste 100 de statui ce reprezintă figuri importante ale istoriei stiinţelor si artelor maghiare, Catedrala din Szeged, o constructie impozantă si a patra ca mărime din Ungaria, ce poate fi admirată din multe puncte ale oraşului, datorită celor doua turnuri măreţe care se înalţă spre cer, ceasul muzical, un simbol al universitătii medievale, fiind un unicum în Ungaria. Ceasul musical este opera maestrului ceasornic Csúri Ferenc, iar figurele sînt facute de sculptorul Kulai József. Lînga placa ceasului, pe uşioarele ornamentate apar în fiecare ora persoanele representative al consiliului universitătii, si figurele absolvenţilor. Merită vizitate şi Muzeul  Salamului Pick si al Paprika, Parcul Zoologic Szeged, Piaţa Szent István şi turnul de apă.

Orașul acvatic – Aquapolis,este un complex balnear deschis în toate anotimpurile, oferind oaspeților săi un total de 4400 mp de apă, având cel mai lung tobogan (272 m) cu apă cu funcționare în tot cursul anului din Europa. Accesul la aceste topogane este asigurat de ascensoare, ele situânduse la înălțimea impresionantă de 30 m.Complexul oferă condiții de relaxare deosebite, pentru toate grupele de vârstă. Zona Wellness  este o oază de liniște şi oferă servicii deosebite: bazine de relaxare, jacuzzi, masaj, saună finlandeză , saună infra, cabină cu aburi romană, cabină salină, cabină cu arome și saună externă cu bușteni. În zona dedicată tratamentelor, oaspeții sunt așteptați de medici specializați în reumatologie, fizioterapie și reabilitare. Hunguest Hotel Forrás din Szeged, poate fi locul perfect pentru o vacanță reușită.Pe lângă restaurantul cu o capacitate de 400 de persoane cu un meniu deosebit de variat, Hotelul dispune si de o capela ortodoxă, un centru de bowling cu patru piste, salon de biliard și sală de jocuri pentru copii. Foarte important este si faptul că hotelul are acces direct la complexul Aquapolis, printr-un coridor încălzit închis.

Szeged-17 (1)-800x344Szeged-Oraşul Soarelui-800x600Szeged-4

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.