Oraşul istoric balnear Gyula, locul frecventat de turiștii români

238
zona toboganelor
zona toboganelor

Chiar dacă Oradea, staţiunile Felix si 1 Mai de lânga reşedinţa judeţului Bihor oferă posibilităţi de recreere, totuşi foarte mulţi turişti din România si din judeţul nostru sunt din ce în ce mai tentați ca să își petreacă vacanțele in tara vecină, in special in locaţiile care se află în apropierea graniţei. Una dintre aceste destinaţii turistice este oraşul Gyula.

Orașul Gyula (Jula), fosta reședință a județului Békés, situat în sud-estul Ungariei la granița cu judetul Arad, a devenit una din principalele destinații de vacanță sau de weekend a românilor din vestul țării. Distanţele relativ mici cu maşina- 74 de km, de la Oradea prin Salonta-Méhkerék, 72 km de la Arad- curaţenia, atracţiile localităţii, mâncarea, condiţiile de odihnă şi de relaxare , SPA si Wellnes, mediul natural și arhitectural deosebit, preţuri acceptibile, Băile Cetății, care îmbină armonios distracția cu sănătatea, funcționând atât ca ștrand, cât și ca loc de tratamente pe tot timpul anului, face ca anual numarul turiştilor din România să crească.La toate acestea se mai adaugă şi faptul că in oraş trăieşte o comunitate insemnată de români, mulţi dintre ei lucrând in domeniul hotelier, la angajâri cunoaşterea limbii române fiind un punct în plus. Am constatat că la Gyula, limba română este mai vorbită ca limba engleză, orașul fiind centrul comunității românești din Ungaria, aici funcționând şi Liceul Nicolae Bălcescu cu limba de predare română.

În anul 2018, în perioada ianuarie-august oraşul Gyula a inregistrat 5.817 nopți de cazare, anul acesta s-au înregistrat, pentru aceeași perioadă, 8.114 nopți de cazare, românii optând din ce în ce mai mult pentru serviciile deosebite oferite. Asta înseamnă o creștere de 37,3%.

Am aflat că pentru a-i atrage pe români vecinii din Ungaria organizează evenimente pentru copii și adulți, cu invitați din România, ținând cont inclusiv de zilele libere legale și de vacanțele școlare din țara noastră.

De ce oraşul Gyula?

Traditiile istorice, moştenirile spirituale si cele construite emană frumuseţe, eleganţa şi linişte. Simbolul oraşului Gyula este cetatea de mai bine de 600 de ani, clădită integral din caramidă. Aceasta a fost construită în secolul al XV-lea, fiind finalizată de Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin. Restaurarea cetății a fost demarată la începutul anilor 1960, iar începând cu anul 1964, în curtea renascentistă din incinta cetății pot fi vizionate spectacole de teatru. După o perioadă îndelungată de renovări, restaurarea muzeului cetății a fost terminată în anul 2005, când cele 24 de săli au fost deschise publicului larg.Cei care vizitează cetatea au posibilitatea ca să vadă cum au trăit oamenii locului în perioda medievală, atmosfera curţii, care este diferenţa între incăperea oficială a reprezentantului turc în comparaţie cu cea a nobilului maghiar al cetăţii şi cu ce arme au luptat de-lungul secolelor. La subsolul castelului se află inchisoarea ,capela, vinoteca alături de incăperile destinate slujitorilor cum ar fi: camara de alimente, brutaria, atelierul de fierarie si cel de olarit.
La etaj pot fi vizitate dormitoarele nobilimii, sala armelor şi sala cavalerilor.

Alături de cetate, castelul Almásy – construit după 1740 și reconstruit în primii ani ai secolului al XIX-lea- e un alt muzeu interactiv (exponatele sunt completate de holograme și reproduceri vii) , care prezintă viața foștilor nobili din zonă, informațiile fiind disponibile inclusiv in românește.

Din colecţia valoroasă a muzeelor nu se poate rata nici muzeul Cofetăriei de 100 de ani sau Casa memoriala Erkel.Cofetăria, cu hornul în aer liber, care şi-a deschis porţile în 1840 si care prin însăsi mobilierul saloanelor sale, readuce atmosfera din perioada reformelor culturale, îndulcind privirile şi sufletul, la care consumarea delicateselor aduce un plus de trăiri. Erkel Ferenc, fiu al orasului,compozitorul Imnului National Maghiar si fondatorul operei maghiare are Casa memorială în oraş. În sălile Casei Memoriale Erkel, în acompaniamentul muzicii compuse cândva de către compozitor, vizitatorii pot admira interiorul casei părinteşti a marelui muzician, manuscrisele si relicvele sale.

Băile Cetăţii Gyula, considerat cel mai frumos dintre ștrandurile cu băi termale din Ungaria, cu cele 19 bazine, situate într-un mediu ambiant minunat, în parcul Castelului Almássy vechi de 200 de ani şi întinse pe o suprafaţă de 8,5 hectare, cu statut de rezervație naturală, asigura vizitatorilor o adevărată delectare. Apa termală cu conţinut de clorid-hidrocarbonaţi-alcalin, care izvorăşte de la o adâncime de 2005 metri având o temperatură de 72°C, a fost desemnată apă termală de către Ministerul Sănătății in mod oficial in anul 1969, iar Băile Cetatii au fost calificate drept staţiune balneoclimaterică in 1985. Temperatura apei bazinelor este între 28 si 38 °C, în funcție de bazin.

Prin beneficiul dat de componenta ei, apa ameliorează durerile aparatului locomotor, bolile nervoase cronice, oferă tratament de reabilitare post operatorie şi în urma accidentelor, respectiv pot fi folosite cu succes impotriva bolilor ginecologice si a celor inflamatorii. Saunele în aer liber şi acoperite, cabina cu aburi, baia în ciubăr din parcul de saune Castello oferă recreaţie adevărată, chiar şi noaptea. Salonul de masaj Beauty aşteaptă turistii cu 40 de tipuri de masaj.

Tobogane, terenuri de joacă, bazin cu trambulină, piscina cu valuri și paradisul pentru copii, au fost concepute în aşa manieră, încât persoanele de toate vârstele să poate savura nestingherit plăcerea delectării si a refacerii organismului.

Prin împărțirea avantajoasă a bazinelor, chiar şi în prezența zilnică a miilor de oaspeți, calitatea sejurului ramâne neschimbată, vizitatorii având posibilitatea de a se destinde în liniște profitând de spațiile imense de verdeață.

Băile Cetății sunt deschise publicului între orele 8 și 19. Aquapark-ul funcționează între orele 12 și 19 de luni până vineri, iar în veekend și în perioadele de sezon; între orele 10 și 19.

Mâncarea tradiţională este emblematică pentru Gyula. Renumele cârnaţului de Gyula a trecut deja demult hotarele Ungariei şi a ajuns ca să fie cunoscut aproape de toată lumea, datorită tradiţiei şi priceperii cu care este fabricată. Desigur toată lumea stie că inainte, sau după un cârnat bun merge bine o pălincă. Manufactura Gyulai Pálinka oferă posibilitatea turistului ca să guste din cele 48 de tipuri produse de pălincarie. Cultivarea fructelor şi a pomilor fructiferi – pe lângă agricultura şi aşa importantă din această zonă a Ungariei – a jucat un rol important în perioada de dinaintea primului război Mondial în zona judeţului Békés.

An de an, porneau căruţele pline de materie primă de calitate superioară în oraşele din zonă şi peste hotare, dar o parte din ele erau folosite în manufactura locală de pălincă, deja cu o tradiţie impunătoare, prima fabrică de pălincă fiind înfiinţată de baronul Harruckern János György în anul 1731. De-atunci localnicii oraşului Gyula fierb licoarea magică de o claritate şi gust inconfundabile, folosind fructe locale diverse, nu doar prunele, ci din pere, mere, gutui, struguri etc…si nu doar la 50 de grade ca şi în Bihor ci pâna la 60 de grade, cerinţe venite din barurile de noapte din Budapesta. Denumit de secole aqua vitae în limba latină, adică apa vieţii, această băutură spirtoasă fără pereche: pălinca,cere si un desert care se poate servi la Cofetăria de 100 de ani din Gyula. Iar ca să vezi ce ora este pe glob, Ceasul Millenium îţi oferă informaţii.
Hotelul Hunguest Erkel din orașul Gyula, locul ideal de odihnă si de recreere.

Așa cum era de așteptat, cei mai mulți turiști sosiţi în oraşul istoric balnear Gyula sunt români, adică în proporție de 90%, iar numărul acestora crește de la an la an. Una din cele mai căutate locuri de cazare este Hotelul Hunguest Erkel din orașul Gyula. Aflat în Grădina Cetății, într-o zonă și un peisaj verde, în vecinătatea lacului de plimbare cu barca și în vecinătatea cetății, construit (legat) împreună cu Băile Cetǎții având calificativul de categorie cu cinci stele, așteaptă oaspeții într-o atmosferă amicală!

Castelul Almasy
Castelul Almasy
Ceasul Millenium din Gyula
Ceasul Millenium din Gyula
Casteul de la Gyula
Casteul de la Gyula
strandul-cu-apa-termala
Strandul cu apa termala
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.