Belgia anunță primul caz din Europa cu noua tulpină sud-africană

419
Foto ©️ Getty Images

Autoritățile belgiene au depistat vineri primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană B.1.1.529, potrivit unui anunț al ministrului Sănătății, citat de publicațiile Le Soir și 7sur7. E vorba despre o persoană testată pe 22 noiembrie, la întoarcerea din străinătate.

 

Potrivit virusologului Marc Van Ranst, al cărui laborator lucrează în strânsă legătură cu institutul belgian de sănătate publică, tulpina a fost detectată în cazul unei femei nevaccinate care călătorise din Egipt prin Turcia. Aceasta a resimțit primele simptome ale bolii pe 22 noiembrie, la 11 zile după întoarcerea sa în Belgia.

Tot pe 11 noiembrie fusese depistat și primul caz cunoscut de infectare cu această tulpină, în Botswana, dar cazul din Belgia sugerează că la data respectivă aceasta era deja în Europa.

Pacienta susține că nu a avut nicio legătură cu Africa de Sud, iar rezultatele analizelor au determinat că în momentul diagnosticării, luni, femeia prezenta o încărcătură virală mare. Acest lucru sugerează că mutația coronavirusului în varianta despre care există temeri că ocolește imunitatea dată de vaccinuri s-a produs mult mai devreme, notează biziyday.ro.

Tot astăzi au fost identificate trei cazuri de infectare cu varianta B.1.1.529 în Israel, la persoane sosite din străinătate, una dintre ele din Malawi. Astfel de cazuri au mai fost descoperite și în Hong Kong, la cetățeni sosiți din Africa de Sud, notează a acești sursă.

Deocamdată, tulpina este catalogată de OMS drept “variantă sub monitorizare”, iar nu de “varaintă care provoacă îngrijorarea”, totuși state precum Marea Britanie, Germania și Italia au interzis deja zborurile dinspre țări din partea de sud a Africii.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.