6.5 C
Aleşd
miercuri, 17 aprilie 2024

Belgia anunță primul caz din Europa cu noua tulpină sud-africană

Autoritățile belgiene au depistat vineri primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană B.1.1.529, potrivit unui anunț al ministrului Sănătății, citat de publicațiile Le Soir și 7sur7. E vorba despre o persoană testată pe 22 noiembrie, la întoarcerea din străinătate.

- Publicitate -

Potrivit virusologului Marc Van Ranst, al cărui laborator lucrează în strânsă legătură cu institutul belgian de sănătate publică, tulpina a fost detectată în cazul unei femei nevaccinate care călătorise din Egipt prin Turcia. Aceasta a resimțit primele simptome ale bolii pe 22 noiembrie, la 11 zile după întoarcerea sa în Belgia.

Tot pe 11 noiembrie fusese depistat și primul caz cunoscut de infectare cu această tulpină, în Botswana, dar cazul din Belgia sugerează că la data respectivă aceasta era deja în Europa.

Pacienta susține că nu a avut nicio legătură cu Africa de Sud, iar rezultatele analizelor au determinat că în momentul diagnosticării, luni, femeia prezenta o încărcătură virală mare. Acest lucru sugerează că mutația coronavirusului în varianta despre care există temeri că ocolește imunitatea dată de vaccinuri s-a produs mult mai devreme, notează biziyday.ro.

Tot astăzi au fost identificate trei cazuri de infectare cu varianta B.1.1.529 în Israel, la persoane sosite din străinătate, una dintre ele din Malawi. Astfel de cazuri au mai fost descoperite și în Hong Kong, la cetățeni sosiți din Africa de Sud, notează a acești sursă.

Deocamdată, tulpina este catalogată de OMS drept “variantă sub monitorizare”, iar nu de “varaintă care provoacă îngrijorarea”, totuși state precum Marea Britanie, Germania și Italia au interzis deja zborurile dinspre țări din partea de sud a Africii.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,212FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
841CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI