VIDEO | Exercițiu ISU BIHOR, la Cetatea Oradea. Simulare de intervenție în urma unui cutremur

238
Exercițiu ISU BIHOR, la Cetatea Oradea. Simulare de intervenție în urma unui cutremur -800x450
Foto © ISU Bihor
 

Joi, 28 iunie a.c., începând cu ora 11.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic cu forţe mijloace de intervenţie, la Cetatea Oradea, în scopul pregătirii pentru misiunile de gestionare a diferitelor situaţii de urgenţă ce s-ar putea produce la acest obiectiv.

Potrivit scenariului, pe timpul activității de reabilitare a unuia dintre zidurile Cetății Oradea, în urma producerii unui cutremur, doi muncitori au rămas blocați sub un zid care s-a surpat, iar o a treia persoană a rămas surprinsă în turnul bisericii din incinta Cetății, fără a avea posibilitatea de a se autoevacua din cauza prăbușirii scării de acces în turn. Totodată, pentru a ridica gradul de dificultate a operaţiunii, scenariul a presupus și izbucnirea unui incendiu la acoperișul clădirii ce adăpostește muzeul, existând riscul propagării acestuia la întreaga construcție.

Conform planului activității, apelul prin Sistemul Unic 112 a fost primit în dispecerat la ora 11.00, moment în care, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a alertat forţele şi mijloacele Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, subunitate în al cărei raion de intervenție se situează obiectivul menționat.  Sosite la locul evenimentului, echipajele au procedat la organizarea operativă a intervenţiei pe sectoare, operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor rămase captive sub zidul dărâmat, respectiv în turnul bisericii desfăşurându-se simultan cu acţiunile de localizare și lichidare a incendiului. În cadrul acestui exerciţiu au fost angrenate trei echipaje de pompieri militari care au acţionat cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime și cu autospeciala de descarcerare grea.

Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu au vizat:
• testarea viabilităţii planului operativ de intervenţie la evenimente produse la astfel de obiective;
• verificarea fluxului informaţional – decizional în astfel de situaţii de urgenţă;
• verificarea căilor de acces şi a modului de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, rezervei de apă pentru intervenţie, instalaţiilor speciale, dotării cu mijloace de primă intervenţie etc.;
• verificarea nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie pentru căutarea /salvarea persoanelor din medii ostile vieții;
• antrenarea personalului din conducerea obiectivului privind organizarea operaţiunilor de intervenţie, evacuare şi salvare, până la sosirea echipajelor de pompieri militari.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.